Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στο Μαρτυρικό Δίστομο

Επίσκεψη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Δίστομο, Ιούλης 2022
Επίσκεψη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Δίστομο, Ιούλης 2022

Αντιπροσωπεία σπουδαστών της Σχολης Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικου  επισκέφθηκαν το Μαρτυρικο Διστομο Βοιωτίας και προσκύνησαν στον Λόφο του Μαυσωλείου τους 223 σφαγιασθέντες κατοίκους από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 10η Ιουνίου 1944.

Η επίσκεψη, τόσο  στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου που προηγήθηκε και το προσκύνημα στο Μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα οστα των Σφαγιασθέντων, έγινε τις στο πλαίσιο του ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Σχολής ,όπως έχει καθιερωθεί με υπουργική απόφαση εδω και χρόνια και αφορά όλες τις  Στρατιωτικες Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθως και αξιωματικών των Μειζόνων Σχηματισμών της Στερεας Ελλαδας.

Οπως με αντίστοιχες αποφάσεις επισκέπτονται και ενημερώνονται για τα φρικτά εγκλήματα κατά αμάχων που έκαναν τα ναζιστικά στρατεύματα και οι σπουδαστές των Σχολών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικου και  της Πυροσβεστικής.

Επίσης ενημερώνονται για τον διεθνή δικαστικό αγώνα για την δικαίωση και αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων.    Στο Μαυσωλείο, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Σχολή.

Αξιζει να σημειωθεί οτι μεταξυ των Σπουδαστών ήταν και Ναυτικός Δοκιμος (2ετης) που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Μαρτυρική κωμόπολη του Διστόμου.  

Οι επισκεψεις  από τις Στρατιωτικές Σχολές είχαν διακοπεί λόγω COVID-19, αλλά ηδη ξανάρχισαν – οπως και άλλων Σχολείων, Συλλόγων κ.α. φορέων αλλά και μεμονωμένων  επισκεπτών.

Δείτε ακόμα...