Η σφαγή της τέχνης

Κινητοποίηση Καλλιτεχνών 7/5/220
Φώτο Αρχείου / Από την κινητοποίηση των Καλλιτεχνών 7/5/2020 στο Σύνταγμα / alt.gr

Σε μια χώρα που οι τέχνες αναπτύχθηκαν και απογειώθηκαν ώστε να αποτελέσουν την γένεση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, καταργείται η τέχνη στα σχολεία!

Σύμφωνα με τις παράλογες προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, μετά την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Παιδείας, τώρα καταργούνται και τα μαθήματα της τέχνης.

Ως τώρα διδασκόταν στο Λύκειο, το Ελεύθερο σχέδιο, το Γραμμικό σχέδιο, το Αρχιτεκτονικό σχέδιο και η Ιστορία της Τέχνης. Σε όλο το Γυμνάσιο διδάσκονταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής. Το Υπουργείο Παιδείας με απύθμενο θράσος καταθέτει πρόταση ώστε απ’ όλα τα παραπάνω να παραμείνουν μόνο τα Εικαστικά της Α ΄Γυμνασίου. Αν σκεφτούμε ότι κάποια από τα παραπάνω μαθήματα είναι από τα εξεταζόμενα στις Πανελλαδικές εξετάσεις και απαραίτητη προϋπόθεση για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, ή η Σχολή Καλών Τεχνών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αφαιρείται αυτομάτως το δικαίωμα σε παιδιά που οι γονείς τους αδυνατούν να πληρώσουν σε φροντιστήρια για αυτά τα μαθήματα να σπουδάσουν στις συγκεκριμένες σχολές!

Ο φτωχός δε δικαιούται να έχει ταλέντο και να το εκφράσει;

Το ταξικό σχολείο που θέλουν. Η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας που βρίσκεται στο στόχαστρο κάθε υπηρέτη του συστήματος που βαφτίζεται Υπουργός!

Από την άλλη πλευρά εξυπηρετούν τις εντολές για μείωση των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, διότι ανοίγουν το δρόμο για να τεθούν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα μαθήματα που ακυρώνουν.

Ενοχλεί η τέχνη

Γιατί καλλιεργεί το πνεύμα;

Διευρύνει την φαντασία;

Προβληματίζει;

Αφυπνίζει;

Καταγγέλλει την τραγική πραγματικότητα;

Διευρύνει ορίζοντες;

Τρομάζει η τέχνη γιατί φωτίζει ολόπλευρα κοινωνικά προβλήματα;

Καταργείται η τέχνη γιατί φτιάχνει ελεύθερους ανθρώπους ;

Απαξιώνει η κυβέρνηση την τέχνη στα σχολεία γιατί χρειάζεται πολίτες χωρίς παιδεία, χωρίς κουλτούρα, χωρίς ελευθερία πνεύματος για να τους χειραγωγήσει ώστε να γίνουν άβουλοι και υπόδουλοι της αστικής τάξης;

Σε μια κατάσταση που το νέο νομοσχέδιο πυροδοτεί αντιδράσεις η πρόταση για κατάργηση των μαθημάτων της τέχνης έρχεται να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις! Σφαγιάζουν την τέχνη για να εδραιώσουν μεσαίωνες!

Πληρώσαμε αρκετά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...