Η σημασία της συγκρότησης της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων στο φόντο των σύγχρονων εξελίξεων

Ορκωμοσία Φαντάροι

Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού και κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων, αποτελούμενη από εκπροσώπους φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπως συνδικαλιστές εργατικών Ομοσπονδιών, εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ριζοσπάστες νομικούς και δικηγόρους. Η συγκρότησή της στις συνθήκες αυτές έχει έναν ιδιαίτερο σημειολογικό χαρακτήρα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τα ζητήματα προστασίας της υγείας των νέων στρατευμένων έχουν αποκτήσει φλέγουσα προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ήδη κακή κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα στρατόπεδα. Δυστυχώς, όλοι πλέον γνωρίζουμε, μετά από δεκάδες καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέσα στα στρατόπεδα είναι διαχρονικά πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Η εκδήλωση της πανδημίας φώτισε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τις ελλείψεις αυτές. Δυστυχώς, η καραντίνα που επιβλήθηκε για την πρόληψη από τον φονικό ιό, αποκάλυψε την διαχρονική καραντίνα στα δικαιώματα των φαντάρων σχετικά με την εξασφάλιση στοιχειωδών μέτρων για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέσα στα στρατόπεδα με ευθύνη του κράτους.

Ταυτόχρονα, όμως, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, έμειναν «αθέατες» ορισμένες πολύ κρίσιμες πλευρές, που βέβαια οι στρατευμένοι γνωρίζουν πολύ καλά. Η συζήτηση, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε ενορχηστρωθεί συστηματικά, σχετικά με τον «κρίσιμο ρόλο του στρατού» και τις «σύγχρονες προκλήσεις μέσα στις σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις», συνεχίστηκε αμείωτη. Οι στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες εξακολούθησαν να δέχονται καθημερινά τη συντονισμένη προπαγάνδα των αστικών επιτελείων για τα «επιτεύγματα των Ενόπλων Δυνάμεων», τη «σημασία και τα οφέλη της πατρίδας» από τις αποστολές στρατού στο εξωτερικό και την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα, εντάθηκε η προσπάθεια να σκορπιστεί από συγκεκριμένους κύκλους το εθνικιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες «ως πράκτορες που μεταφέρουν τον ιό» (!), την ίδια στιγμή που οι στρατευμένοι και ειδικά αυτοί που διάγουν την θητεία τους στα νησιά του Αιγαίου βίωναν από κοντά το δράμα των χιλιάδων ξεριζωμένων, εγκλωβισμένων και συνωστισμένων στα hot spots χωρίς καμία προστασία της υγείας τους.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι νέοι στρατευμένοι που ασφυκτιούν και δίκαια αγανακτούν με όλα τα παραπάνω, χρειάστηκε να βγουν μπροστά, να διεκδικήσουν μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας τους, να αποκρούσουν την ύπουλη προπαγάνδα που προσβάλλει τις αρχές και τα ιδανικά τους και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το λαό μας συνολικά. Άλλωστε, η στρατιωτική θητεία δεν είναι κάποιο «διάλειμμα» στη ζωή των φαντάρων, αλλά αντίθετα αποτελεί συνέχεια της κοινωνικής τους ζωής, με όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνει κάθε πολίτης. Έτσι, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, οι στρατιώτες είχαν, όπως όλοι μας, την ίδια αγωνία για την οικογένεια και τους οικείους τους, τις ίδιες ανησυχίες και τους προβληματισμούς για τις εξελίξεις. Δεν είναι πολυτέλεια και προνόμιο, αλλά επιβάλλεται να ανοίξει και μέσα στα στρατόπεδα, η συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες και την ουσιαστική διέξοδο από το συγκεκριμένο πρόβλημα και συνολικότερα από ένα σύστημα που, στον 21ο αιώνα των τεράστιων επιστημονικών επιτευγμάτων, αφήνει απροστάτευτους τους λαούς από την πανδημία σε όλο τον κόσμο, σκορπά τον θάνατο και την φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Φυσικά, η διεκδίκηση, η σύγκρουση με τα καψώνια και τις κάθε είδους αυθαίρετες πρακτικές, η απόκρουση κάθε προσπάθειας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των φαντάρων, δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Αυτό το γνωρίζουμε καλά! Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον κατεξοχήν κατασταλτικό μηχανισμό του αστικού κράτους και εδώ και δεκαετίες διατυπώνονται σχέδια για τη μετατροπή τους σε αμιγώς επαγγελματικές-μισθοφορικές, είτε μπροστά στην επιδίωξη της «εν τοις πράγμασι» Νατοποίησης τους είτε για την αντιμετώπιση ακόμα και του «εσωτερικού εχθρού», δηλαδή του λαού.

Όμως, οι φαντάροι δεν είναι μόνοι τους! Έχουν στο πλάι τους τα εργατικά σωματεία, όπου ανήκαν και πριν από την έναρξη της θητείας τους, τους υπόλοιπους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε για τα δικαιώματά τους, θα σταθεί δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί. Κανείς να μη διστάσει να απευθυνθεί στα μέλη της, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο πρόβλημα, για κάθε ζήτημα που προκύπτει.

Οι εργαζόμενοι και ο όλος λαός, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι οι στρατευμένοι, αντιμετωπίζουμε ήδη ένα σκληρό ταξικό πόλεμο, με τον ορατό εχθρό του καπιταλισμού, που επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της πανδημίας και της νέας κρίσης στις πλάτες μας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του! Η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι το όπλο μας, αυτό που και οι φαντάροι κρατούν στο χέρι τους μαζί με το πραγματικό όπλο στην αποστολή τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

Γεράκη Κατερίνα
Δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης των Στρατευμένων

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...