Η τέχνη φεύγει απ’ το σχολείο εάν δεν αντιδράσουμε

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου- Οιδίπους επί Κολωνώ
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου- Οιδίπους επί Κολωνώ/ Πηγή: Eurokinissi

Του Δημήτρη Θωμάκου, Αστυνομικού Υποδιευθυντή ε.α

Διαβάζοντας το εξαιρετικό άρθρο της κ. Ρούλας Καραγιάννη με τίτλο «Η σφαγή της τέχνης» στο alt.gr σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει το μάθημα επιλογής της Α΄ Λυκείου της καλλιτεχνικής παιδείας και το μάθημα κατεύθυνσης του ελεύθερου η γραμμικού σχεδίου στη Γ΄Λυκείου και να παραμείνουν μόνο τα εικαστικά της Α΄ Γυμνασίου, θέλησα και εγώ με τη σειρά μου που έχω σπουδάσει φωτογραφία και τέχνη και είμαι αστυνομικός εν αποστρατεία, να εκφράσω τη δική μου άποψη γι΄ αυτήν την παράλογη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας που αποβλέπει στην πνευματική φτωχοποίηση των παιδιών μας. Γιατί η τέχνη είναι πολιτική πράξη.

Ο καθένας που ασχολείται με αυτή μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, να δείξει πώς λειτουργεί η κοινωνία και να προτείνει μέσα από τα έργα του καλύτερες μέρες. Η τέχνη πολιτικοποιεί, μας κάνει να μη ξεχνάμε το παρελθόν, απεικονίζει στιγμές που μας δείχνουν την ιστορία και πολλές φορές λογοκρίθηκε προκειμένου να αποκρύψει φριχτά γεγονότα.

Το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
Πηγή: Eurokinissi

Ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν κόσμο που δεν υπάρχει στη πραγματικότητα αλλά στα όνειρά του, στις σκέψεις του και αυτό θέλει να αποφύγει το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση ΝΔ. Μη ξεχνάμε πως λειτούργησε η τέχνη μέσα από τα έργα της στα διάφορα λαϊκά επαναστατικά κινήματα, στους αγώνες των λαών για ελευθερία, ισότητα και ειρήνη, για έναν άλλο κόσμο που ο ιμπεριαλισμός δεν τον αντέχει.

Μέσα από τη τέχνη ο άνθρωπος σκέπτεται και ιδιαίτερα ο μαθητής, προβληματίζεται εξωτερικεύοντας το κόσμο που βλέπει και όχι τον υπαρκτό. Η τέχνη καταργεί τα σύνορα και ενώνει τους ανθρώπους.

Οι μαθητές του Λυκείου που ενδιαφέρονται για τα μαθήματα αυτά, που έχουν δρομολογηθεί προς κατάργηση θα πρέπει να απευθυνθούν έξω από το σχολείο στην ιδιωτική παιδεία και να πληρώσουν άμα έχουν για να μάθουν, εάν δεν έχουν δε θα μάθουν.

Υγεία -σκίτσο

Η χώρα μας η οποία είναι ταυτισμένη με την τέχνη και τον πολιτισμό δεν είναι δυνατόν να προτείνει μέτρα κατάργησης της τέχνης μέσα στα σχολεία τη στιγμή που άλλες χώρες χρησιμοποιούν την τέχνη σαν τρόπο ζωής. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι να αγωνιστούμε, ώστε να μην αφήσουμε να περάσουνε τέτοια μέτρα στη παιδεία, που φτωχοποιούν τη γνώση, αποπροσανατολίζουν τους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη και βάζουν στο περιθώριο τη σκέψη και τα όνειρα.

Δημήτρης Θωμάκος
Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε.α

Δείτε ακόμα...