Ιδιωτικές Κλινικές: Εκπαίδευση για αντιμετώπιση Covid με…τηλεδιάσκεψη

Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης / Πηγή: Eurokinissi

Σοβαρές είναι οι ευθύνες του κράτους που “τρέχει” να εκπαιδεύσει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της χώρας με τηλεδιασκέψεις σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας.

Η κυβέρνηση – ακόμα κι αν αφήσουμε τα προηγούμενα χρόνια, που γκρέμισε το ΕΣΥ ( όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ)- είχε 9 μήνες για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να εκπαιδεύσει τους υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να “επιτάξει” πραγματικά και έγκαιρα τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ισχυρισμός περί «απειρίας» του προσωπικού, επειδή «στην πρώτη φάση δεν συμμετείχαμε», επιβεβαιώνει ότι μπροστά στην απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, αυτό το έμπειρο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα έμεινε εκτός μάχης όλους αυτούς τους μήνες, ενώ θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώζει ζωές.

Προκύπτουν όμως και άλλα ερωτήματα για την κυβέρνηση: Τι περιθώρια υπάρχουν για εκπαίδευση, όταν έχει «ξεπουπουλιασμένο» από πλευράς προσωπικού το δημόσιο σύστημα Υγείας; Πώς μπορεί μέσα στις σημερινές άθλιες συνθήκες να εξασφαλίσει ότι στις ΜΕΘ θα υπάρχει σταθερά μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και θα τροφοδοτούνται με νέο, να συνδυάζονται δηλαδή οι επαρκείς και έμπειρες δυνάμεις για τις τρέχουσες και επείγουσες ανάγκες με την εξασφάλιση εφεδρειών; Ολα αυτά για την κυβέρνηση θεωρούνται «κόστος», που πρέπει να μειωθεί…

Αποκαλυπτική είναι τέλος και η δήλωση των κλινικαρχών περί «ακαταλληλότητας των υποδομών που διαθέτουν», επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών κλινικών έγινε μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και ταυτίζεται με την επιλογή του λιγότερου δυνατού κόστους στους τομείς που έχουν την υψηλότερη απόδοση…

Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας

«Επρεπε ήδη οι κλινικές να είναι έτοιμες με επαρκή εκπαιδευμένο προσωπικό και με πληρότητα φαρμάκων και αναλωσίμων. Από αυτήν την άποψη είναι εγκληματικά απαράδεκτη τόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει τώρα το μπαλάκι αλλού, όσο και οι δικαιολογίες του προέδρου των Ιδιωτικών Κλινικών. Και οι δύο ήξεραν τι έρχεται, αλλά προτίμησαν να ασχοληθούν με το πώς θα μειώσουν τα έξοδα οι μεν και πώς θα αυξήσουν τα έσοδα οι δε».

Δείτε ακόμα...