«Ιδού» τι γίνεται στο Αιγαίο: Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Κω

Κως
Φώτο Αρχείου / Κως / Πηγή: Eurokinissi

Μετά την «ξενάγηση»  των αναγνωστών μας στις δομές παροχής υγείας των νησιών του Αιγαίου μέσω ανακοινώσεων των εργαζομένων σε Βόρεια και Νότια Ρόδο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, συμπληρώνεται τώρα η εικόνα της Δωδεκανήσου με ανακοινώσεις εργαζομένων από Κω.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κω σε επιστολή του αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι ώρες είναι κρίσιμες και πρωτόγνωρες. Ανησυχούμε και εμείς όπως όλος ο κόσμος. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κω θα συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά τη μάχη να προστατεύσουμε την υγεία των κατοίκων και να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας.

Ζητάμε από όλο τον λαό του νησιού μας να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών για τη μη εξάπλωσή του. Έκκληση κάνουμε ιδιαίτερα στα παιδιά μας, φίλους, συγγενείς, που έρχονται από ηπειρωτική χώρα ή εξωτερικό να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Δεν φτάνει όμως η δική μας προσφορά. Για να μην χαθεί ο πόλεμος χρειαζόμαστε και όπλα στην φαρέτρα!

Το σωματείο έχει πολλές φορές αναδείξει τις τεράστιες και χρόνιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο. Δεν θα σταματήσει να το κάνει και σήμερα που καλούμαστε να δουλέψουμε χωρίς κανονικές άδειες, χωρίς την ειδική άδεια παραμονής με τα παιδιά μας, θέτοντας τον εαυτό μας σε κίνδυνο καθημερινά. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε και δεν θέλει να δώσει λύση στα οξυμένα και τελικά επικίνδυνα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που όλες εφάρμοσαν.

Ο πρωθυπουργός μόλις πρόσφατα στο διάγγελμά του παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία των νησιών είναι επικίνδυνη προειδοποιώντας τον κόσμο που σήμερα του φορτώνεται η «ατομική ευθύνη» της πανδημίας να μην ταξιδέψει προς αυτά! Η εξαγγελία των 2.000 προσλήψεων πρωτακούστηκε το καλοκαίρι του 2019 και είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Το νοσοκομείο μας με προσωπικό που είναι 120 άτομα, μόλις τα μισά είναι νοσηλευτικό προσωπικό για 32 χιλιάδες κατοίκους! Με κενά στο τεχνικό προσωπικό που δυσχεραίνει τη λειτουργία του Το νοσοκομείο της Κω που εξυπηρετεί και μικρότερα νησιά δεν έχει, επιγραμματικά αναφέρουμε μόνιμο πνευμονολόγο. Λειτουργεί με μόλις 1 παιδίατρο. Δεν έχει ογκολόγο. Δεν επαρκούν οι τραυματιοφορείς! Με σοβαρές ελλείψεις στα είδη απολύμανσης και προφύλαξης. Βεβαίως όλοι τώρα στη μάχη για τον κορωνοϊό, όμως κάτοικοι νοσούν και από άλλες ασθένειες.

Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που χρόνια λέμε: η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με αναβαθμισμένες παροχές, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προΰπολογισμό για να είμαστε μπροστά και όχι πίσω στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όπως η συγκεκριμένη πανδημία.                              

Απαιτούμε:

  1. Εδώ και τώρα να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των κενών με μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και προσωπικό, τραυματιοφορέων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ.  
  2. Είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν πνευμονολόγοι στο νοσοκομείο μας.
  3. Αξιοποίηση του Κ.Υ. Αντιμάχειας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονος εξοπλισμός. 
  4. 24ωρη φύλαξη του νοσοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία του.
  5. Δυνατότητα άμεσων διακομιδών σε μεγαλύτερα νοσοκομεία εφόσον χρειαστούν.
  6. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις.
  7. Πλήρης εφοδιασμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης έγκαιρα.
  8. Επαρκής εφοδιασμός διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού.                           
  9. Επίταξη των δομών ιδιωτικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων και ιατρών.

Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή. Και η φωνή θα δυναμώσει. Μέτρα προστασίας τώρα για τους υγειονομικούς. Μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.

Δείτε ακόμα...