Ιμπεριαλιστική αποστολή “IRINI”

Φρεγάτα "ΥΔΡΑ"

Η Λιβύη είναι χώρα με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα αυτή για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε η αμερικανοΝΑΤΟϊκή δολοφονική επίθεση το 2011, έχοντας τίτλο η «Αυγή της Οδύσσειας». Οι ιμπεριαλιστές των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και ΕΕ, με τους βομβαρδισμούς και με άλλες υπονομευτικές ενέργειες, διαμέλισαν τη Λιβύη και έχουν την ευθύνη για τα άγρια εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης. Στόχος του πολέμου ήταν ο πλήρης έλεγχος των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της Λιβύης. Να ισχυροποιήσουν τη θέση τους τα μονοπώλια στη Βόρεια Αφρική. Η δικαιολογία ήταν ότι έπρεπε να προχωρήσει ο δήθεν εκδημοκρατισμός της χώρας με την ανατροπή του Καντάφι.

Ο Ομπάμα σε ομιλία του στον Αμερικανικό λαό, θέλοντας να «ενημερώσει» και να «διευκρινίσει» τους στόχους της νέας αμερικανοΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής επιχείρησης είπε: «Έχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση».

Η αστική τάξη της Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Λιβύης, για να προασπίσει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, σε  διυλιστήρια, στις κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, την τοποθέτηση οπτικών ινών στα λιβυκά παράλια κ.α.

Από το 2011, που η Ελλάδα αναμείχθηκε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, προσδοκά να επωφεληθεί και η ελληνική αστική τάξη από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή με τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Στον πόλεμο της Λιβύης η χώρα μας με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είχε ενεργό συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011. Είχε εκδηλώσει πολιτική στήριξη στη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», παρουσιάζοντας τη στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως «κοσμογονία», που θα έφερνε τάχα τη δημοκρατία στις χώρες της Β. Αφρικής. Η Ελλάδα εκχώρησε  στρατιωτικές υποδομές, όπως τη βάση της Σούδας και του Άκτιου, για τη στήριξη της επέμβασης στη Λιβύη. Συμμετείχε με επιβατικά πλοία στη μεταφορά ξένων υπηκόων, κυρίως Κινέζων, από τη Λιβύη προς τις χώρες τους, την περίοδο που μαίνονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Μετά την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη, ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα σε φατρίες που μάχονταν για ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Το 2015 συγκροτήθηκε η κυβέρνηση «Εθνικής Συμφωνίας» του Σάρατζ που έχει την αναγνώριση του ΟΗΕ και της Ε.Ε, ως αποτέλεσμα συμβιβασμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Λιβύη, με στόχο να μοιράσουν τη λεία κάτω από νέους όρους και συσχετισμούς. Αργότερα μέχρι και σήμερα στη χώρα έχουν διαμορφωθεί δύο κέντρα εξουσίας. Η κυβέρνηση του Σάρατζ που ελέγχει τμήμα των δυτικών παραλίων της Λιβύης και την πρωτεύουσα Τρίπολη και οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που ελέγχουν τις ανατολικές ακτές, μεγάλο μέρος της χώρας και βρίσκονται πολύ κοντά στην Τρίπολη.

Στις μέρες μας ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός εξακολουθεί να μαίνεται αμείωτος. Στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ, βρίσκεται η Τουρκία και το Κατάρ, την οποία ενισχύουν στρατιωτικά ακόμη περισσότερο, μετά μάλιστα και με την υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. Στο πλευρό του Χαφτάρ έχουν ταχθεί, όχι στον ίδιο βαθμό, άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία και η Ρωσία. Οι ΗΠΑ και η Ιταλία φαινομενικά κρατούν ίσες αποστάσεις.

Στις αρχές του 2020 με ενέργειες της Γερμανίας και με στήριξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων χωρών της Ε.Ε πραγματοποιήθηκε η «Διάσκεψη του Βερολίνου», χωρίς όπως ήταν αναμενόμενο να φέρει αποτέλεσμα, αφού για μια ακόμη φορά ήρθαν στην επιφάνεια οι αγεφύρωτες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που συγκρούονται στη Λιβύη.

Στα πλαίσια αυτά είναι ενταγμένη και η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε για την έναρξη της ευρωΝΑΤΟϊκής ναυτικής επιχείρησης «IRINI», που στηρίζει ενεργά η κυβέρνηση της Ν.Δ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και του λιμανιού της Σούδας.

Η Επιχείρηση «Ειρήνη» που επισήμως συστάθηκε την 1η Απριλίου, είναι συνέχεια της επιχείρησης «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, για την τήρηση του «εμπάργκο» που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Η ιμπεριαλιστική επιχείρηση “IRINI”, είναι βήμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για όλους τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Μεσογείου, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακόμη μεγαλύτερης ανάφλεξης.

Στη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση συμμετέχουν δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, και θα συνοδεύονται από αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου.

Η Ελλάδα και η Ιταλία αναμένονται να συμμετάσχουν στην αποστολή με ένα πλοίο η κάθε μία, ενώ η Μάλτα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της. Ακόμη η Γερμανία έχει αποφασίσει την συμμετοχή  300 Γερμανών στρατιωτών στην αποστολή και η Πολωνία με ένα αεροσκάφος περιπολίας. Επιπλέον και άλλα πλοία και αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για υποστήριξη.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι ιμπεριαλιστές παίρνουν όλα τα μέτρα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην περιοχή. Ανάβουν το φυτίλι του πολέμου και στη συνέχεια εμφανίζονται σαν ειρηνοποιοί.

Όλες οι ενέργειές τους με τις πολεμικές αποστολές έχουν σαν στόχο να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις για τα δικά τους συμφέροντα, σε βάρος πάντα των συμφερόντων των λαών. Στόχος τους είναι η καταλήστευση των ενεργειακών πηγών και του πλούτου που παράγουν οι λαοί.

Τα γεγονότα στη Λιβύη επιβεβαιώνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό μας. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υλοποιείται με την επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, την αποστολή στρατευμάτων σε ιμπεριαλιστικές αρμάδες, σχηματισμούς νατοϊκών πολεμικών αεροσκαφών, την αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων.

Ο λαός μας πρέπει από τα γεγονότα στη Λιβύη να βγάλει συμπεράσματα. Να παλέψει για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ και να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Ο αγώνας αυτός παράλληλα να βάλει στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας. Να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, να οικοδομήσει τη σοσιαλιστική κοινωνία και οικονομία που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Λ.Α

Ετικέτες: , , , ,

Δείτε ακόμα...