ΗΠΑ: 965.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ανεργία

Ο αριθμός των Αμερικανών που κατατέθηκαν για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι περιορισμοί των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό των ανερχόμενων μολύνσεων COVID-19 συνεχίζουν να καταπνίγουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 965.000 άτομα υπέβαλαν αρχικές αξιώσεις ανεργίας σε πολιτείες την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη. Αυτή είναι η υψηλότερη ανάγνωση σε πέντε μήνες και αύξηση 181.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ενώ οι προοπτικές για την οικονομία αργότερα το 2021 είναι αισιόδοξες, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας έχει κάνει ένα βήμα πίσω και αναμένουμε ότι οι ισχυρισμοί θα παραμείνουν αυξημένοι με τον κίνδυνο να αυξηθούν από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ Nancy Vanden Houten στην Οξφόρδη.

Οι συνεχιζόμενες αξιώσεις, οι οποίες υπολογίζουν τον συνολικό αριθμό των απολυμένων εργαζομένων που συλλέγουν κρατικά επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το Νοέμβριο σε 5,27 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιανουαρίου – αύξηση 199.000 σε σχέση με την ανάγνωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ άρχισε να σταματά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Τον Δεκέμβριο, η οικονομία έχασε 140.000 θέσεις εργασίας, χτυπώντας τα φρένα σε επτά συνεχόμενους μήνες κέρδους εργασίας.

Ο αριθμός των ατόμων που συλλέγουν παροχές τόσο από πολιτειακά όσο και από ομοσπονδιακά προγράμματα μειώθηκαν κατά 744.511 σε 18,4 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...