ΗΠΑ: Ανησυχία για τυχόν «ντόμινο» κατάρρευσης τραπεζών

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για πιθανή κατάρρευση κι άλλων τραπεζών δείχνουν τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αρχές των ΗΠΑ με σκοπό να ενισχύσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) που απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση, όπως είχε γίνει και το 2008, μετά τις αντίστοιχες εξελίξεις στη Lehman Brothers.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι οι πελάτες της χρεοκοπημένης τράπεζας θα έχουν από σήμερα Δευτέρα πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους.

«Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο ασφάλισης από το κράτος, θα προστατευθούν», σύμφωνα με κοινή δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, του προέδρου της Fed (Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) Τζερόμ Πάουελ και του προέδρου της Federal Deposit Insurance Corp, Μάρτιν Γκρουνμπεργκ το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα παρέχει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Επίσης, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν επίσης στο κλείσιμο της Signature Bank της Νέας Υόρκης, η οποία επίσης είχε δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν ότι οι καταθέτες της επίσης θα πάρουν πίσω το σύνολο των χρημάτων τους.

Φόβοι για «ντόμινο»

Όλα τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται σε μία προσπάθεια των αρχών να σταματήσουν ενδεχόμενο «ντόμινο» στις χρεοκοπίες τραπεζών και εκφράζουν την έντονη ανησυχία των αρχών για ανεξέλεγκτη εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης.

Η κατάρρευση της SVB – η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008 – πυροδότησε ανησυχίες για το αν οι πελάτες της, που είναι κυρίως μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πληρώσουν το προσωπικό τους, με το FDIC να προστατεύει μόνο καταθέσεις έως και 250.000 δολάρια.

Περίπου το 89% των καταθέσεων ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SVB ήταν ανασφάλιστες μέχρι το τέλος του 2022.

Πάντως, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η χρεοκοπία της SVB οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση που ασκεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η συνεχής αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχωρά το τελευταίο διάστημα η FED προκειμένου να ελέγξει την αύξηση του πληθωρισμού.

Η τράπεζα, που αποτελεί βασικό χρηματοδότη νεοφυών επιχειρήσεων (startups), ήταν προϊόν της εποχής του φθηνού χρήματος πολλών δεκαετιών, γεγονός που την κατέστησε ιδιαίτερα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ότι αν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, είναι πιθανόν και άλλες εταιρείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να κλυδωνιστούν. Από αυτή την άποψη αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη συνεδρίασή της στις 21-22 Μαρτίου, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να δηλώνουν ότι δεν αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια, εν μέσω της πίεσης στον τραπεζικό τομέα.

Την ίδια ώρα πάντως, οι αμερικανικές χρηματοοικονομικές αγορές αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις.

Μεγάλες τραπεζικές μετοχές, όπως της HSBC Holdings, της Standard Chartered Bank, της ιαπωνικής Mitsubishi UFJ και της DBS της Σιγκαπούρης υπέστησαν απώλειες, ενώ κρίσιμη αναμένεται και η σημερινή ημέρα, καθώς το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα δείξει πως αντιδρούν και οι άλλες μεγάλες αγορές στις εξελίξεις.

Πηγή: Reuters, CNN, BBC

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...