ΗΠΑ: Ανταρσία στο Πολεμικό Ναυτικό – Η περίπτωση του Αεροπλανοφόρου USS Kitty Hawk (CV-63)

Το Αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk CV63 στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2005
Φώτο Αρχείου / Το Αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk CV63 στον Ειρηνικό Ωκεανό το 2005 / Πηγή: William H. Ramsey (RELEASED)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κατά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του Βιετνάμ (1964-1975) αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Όσο γιγαντώνονταν το κίνημα ενάντια στον πόλεμο, εντός κι εκτός των ΗΠΑ, άρχιζε σταδιακά να αγγίζει και το στράτευμα. Αρχικά μειώνονταν σταθερά οι δυνατότητες να στρατολογήσουν νέους στρατιώτες και ναύτες. Κρατικές καμπάνιες και μείωση των γνωστικών κριτηρίων δεν έλυσαν το πρόβλημα. Το 1972 οι ΗΠΑ είχαν σοβαρό πρόβλημα αναπλήρωσης των αποστρατειών και των απωλειών.

Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του αμερικανικού λαού και οργανώσεων βετεράνων του πολέμου σε συνδυασμό με το ρατσισμό που επικρατούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις δημιούργησαν την εκρηκτική ύλη που πυροδότησε …τουλάχιστον 3 περιπτώσεις ανταρσίας στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Παιδιά στο Βιετνάμ, θύματα των εμπριστικών βομβών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, Napalm,
Φώτο Αρχείου / Παιδιά στο Βιετνάμ, θύματα των εμπριστικών βομβών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, Napalm, που «πρωτοδοκιμάστηκαν» το 1949 από τις ΗΠΑ εναντίων του ΔΣΕ στη Δυτική Μακεδονία / Πηγή: www.flickr.com

Ανταρσία στο αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk (CV-63)

Δεν ήταν καλή στιγμή για το αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk (CV-63) καθώς έπλεε στη θάλασσα της Νότιας Κίνας προς το Βιετνάμ τον Οκτώβριο του 1972. Το πλοίο είχε ήδη επιχειρήσει για οκτώ μήνες και ήταν σε καλό δρόμο για να περάσει ένα ρεκόρ ημερών στη θάλασσα με εξαντλητικούς ρυθμούς πτητικών επιχειρήσεων για την υποστήριξη στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ελικόπτερο UH-1D της 336ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Στρατού των ΗΠΑ ενώ ψεκάζει με χημικά (τον «πορτοκαλί παράγοντα») την ύπαιθρο του Νοτίου Βιετνάμ το 1969
Φώτο Αρχείου / Ελικόπτερο UH-1D της 336ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του Στρατού των ΗΠΑ ενώ ψεκάζει με χημικά (τον «πορτοκαλί παράγοντα») την ύπαιθρο του Νοτίου Βιετνάμ το 1969 / Πηγή: NARA

Θυμίζουμε ότι είναι η χρονιά που η πλάστιγγα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Βιετνάμ έχει σαφώς γείρει υπέρ των Βιετκόνγκ*. Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ενισχύουν συνεχώς τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από αεροπλανοφόρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάμψουν τις προελαύνοντες δυνάμεις των Βιετκόνγκ. Η πίεση στα πληρώματα των αεροπλανοφόρων που επιχειρούν είναι μεγάλη.

Οι φυλετικές εντάσεις ήταν έντονες. Πολλοί από τους αξιωματικούς του πλοίου βλέπουν με καχυποψία το κατώτερο πλήρωμα και κυρίως τους αφροαμερικανούς. Καθοριστικό ρόλο στην καχυποψία παίζουν τα αντιπολεμικά αισθήματα των κοινοτήτων των μαύρων πίσω στις ΗΠΑ. Στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ το κίνημα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις έχει ήδη συναντηθεί και ταυτιστεί με το αντιπολεμικό κίνημα.

Η Ερώτηση… Τι δουλειά έχουμε εδώ χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα;… Βρισκόταν στο στόμα των περισσότερων ναυτών και σε ακόμη περισσότερους… στο μυαλό τους. Ενώ αρκούσε να το ξεστομίσει κάποιος στη τραπεζαρία ή σ’ ένα μπαρ για να γίνει σύρραξη.

Στη προσπάθεια να εντείνουν την ασφάλεια της ιμπεριαλιστικής αποστολής του αεροπλανοφόρου τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Πυροδοτούν τον εθνικισμό και το ρατσισμό ώστε η λευκή πλειοψηφία να παίξει το ρόλο του κυματοθραύστη στις αντιδράσεις που σιγοκαίγανε καιρό. Το αεροπλανοφόρο Kitty Hawk είχε 4500 άτομα, πλήρωμα. Από αυτούς οι 302 ήταν μαύροι. Σ’ αυτούς ανατίθενται οι πιο άθλιες δουλειές του πλοίου, ώστε να μην είναι «καθοριστικός κρίκος».


Οι αρχές της αναταραχής

Οι μαύροι ναύτες στο Kitty Hawk το 1972 ήταν μειονότητα. Από πλήρωμα που αριθμούσε 348 αξιωματικούς-υπαξιωματικούς και 4.135 άνδρες, οι αφροαμερικανοί ήταν: τέσσερις υπαξιωματικοί, ένας ήταν αξιωματικός (ο Ύπαρχος Κλάουντ) και 297 στρατολογημένοι ναύτες.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1972, οι εντάσεις άρχισαν να αυξάνονται στο πλοίο. Σύμφωνα με τις ημερομηνίες και τις επισκέψεις στο λιμάνι, που καταγράφονται στο ημερολόγιο του Kitty Hawk, έως τις 12 Οκτωβρίου 1972, είχαν περάσει 239 ημέρες από τότε που το πλοίο έφυγε από το Σαν Ντιέγκο – σχεδόν οκτώ μήνες. Τις 202, από εκείνες τις μέρες, το πλοίο βρισκόταν στη θάλασσα.

Τις 155 από αυτές τις μέρες τις είχε περάσει “στη πρώτη γραμμή”. Το Πολεμικό Ναυτικό «στάθμευε» στην περιοχή που ονόμαζε Point Yankee***. Από κει εφορμούσαν κατά μέσο όρο 120 βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη καθημερινά στο Βόρειο Βιετνάμ, στο Νότιο Βιετνάμ και το Λάος. Αυτό σήμαινε ότι το πλοίο πέρασε συνολικά μόλις 37 ημέρες στο λιμάνι από την αναχώρησή του. Επτά από αυτές τις επισκέψεις είχαν γίνει στη τότε Ναυτική Βάση των ΗΠΑ στο Subic Bay των Φιλιππίνων. Επτά άλλοι κατάπλοι έγιναν στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ (Τότε ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα πλοία στο λιμάνι πρέπει να διατηρούν αρκετό πλήρωμα εντός για επιφυλακή. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει το πλοίο άμεσα. Αυτό σήμαινε ότι δεν έπρεπε όλοι οι ναύτες να βγουν στην ξηρά. Τα πράγματα επιδεινώνονταν όταν διαδίδονταν φήμες ότι θα επέστρεφαν στις ΗΠΑ στο Σαν Ντιέγκο και στη συνέχεια κατευθύνονταν προς Point Yankee, ξανά.


Στη Ναυτική Βάση SABIC BAY των Φιλιππίνων

Αεροναυτική Βάση των ΗΠΑ Sabic Bay στις Φιλιππίνες
Φώτο Αρχείου / Αεροναυτική Βάση των ΗΠΑ Sabic Bay στις Φιλιππίνες / Πηγή: NARA

Στις 4 Οκτωβρίου 1972, η πρώτη φασαρία που πήρε τη μορφή φυλετικής σύγκρουσης ήρθε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Subic Bay. Την πρώτη νύχτα στην ξηρά ξέσπασε ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ λευκών και μαύρων ναυτών. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το CLUB (νυχτερινό κέντρο) των στρατολογημένων ναυτών εντός της Ναυτικής Βάσης. Η μάχη διήρκεσε μέχρι να επέμβει η Ναυτονομία της Βάσης.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν και πότε συγκροτήθηκε συγκεκριμένο καθοδηγητικό κέντρο των ναυτών όπως έγινε την ίδια περίοδο στο USS CONSTELATION. Ωστόσο το βράδυ εκείνο δόθηκε η πρώτη αφορμή για να «ανοίξουν λογαριασμοί».

Την τελευταία νύχτα στην ξηρά, οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν εκτός βάσης στο Sampguita Club (νυχτερινό κέντρο της πόλης). Κλήθηκε πάλι η Ναυτονομία αλλά οι περισσότεροι απέφυγαν τη σύλληψη. Ωστόσο το ίδιο βράδυ δεκάδες ναύτες εμφανίστηκαν στο πλοίο με σκισμένες στολές, αίματα στα ρούχα και πρησμένα πρόσωπα.


Η ώρα της ανταρσίας στο αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk (CV-63)

11 Οκτωβρίου 1972. Την επόμενη μέρα, το Kitty Hawk έφυγε από το Subic Bay με πορεία πάλι προς το Point Yankee. Οι επιχειρήσεις μάχης είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα (12/10) με πέντε ώρες πτητικών λειτουργιών για να προετοιμάσουν τους πιλότους και τα πληρώματα του καταστρώματος.

Το πλήρωμα ήταν σε αναβρασμό. Άλλη μια φορά τους είχαν κοροϊδέψει ότι θα επέστρεφαν στη πατρίδα. Αντ’ αυτού κατευθύνονταν ξανά στον πόλεμο.

Ο 18χρονος μαθητευόμενος Airman (ναύτης καταστρώματος αεροπορίας) Terry Avinger από τη Φιλαδέλφεια μόλις ολοκλήρωσε τη βάρδιά του, πήγε στην τραπεζαρία πληρώματος για σάντουιτς.

Ο Avinger ήθελε δύο σάντουιτς, αλλά του είπε ένας λευκός μάγειρας ότι του επιτρέπεται μόνο ένα. Ο Avinger άρπαξε ένα επιπλέον σάντουιτς. Οι δύο ναύτες ήρθαν στα χέρια.

Λίγο αργότερα, ένας λευκός ναύτης μάγειρας που τακτοποιούσε τους μεταλλικούς δίσκους πάτησε το πόδι ενός μαύρου ναύτη και ξεκίνησε ένας άλλος παράλληλος τσακωμός.

Στρατολογημένοι Ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Στρατολογημένοι Ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ / Πηγή: history.navy.mil

Ο Avinger πήγε στη συνέχεια σε ένα υπόφραγμα όπου αυτός και ορισμένοι άλλοι ναύτες άρχισαν να συζητούν έντονα για την κακομεταχείριση που βιώνουν από Πολεμικό Ναυτικό και τις διακρίσεις.

Ο θυμός και οι συμμετέχοντες ναύτες που «συνεδρίαζαν» αυξάνονταν. Ο Avinger συνέχισε να μιλάει στους συναδέλφους του. Έχει καταγραφεί η φράση του… «οι ναύτες του Kitty Hawk υπέμειναν αρκετά. Ήρθε η ώρα να σηκώσουν κεφάλι» (“…stand up for themselves”).

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Avinger, άφησε το υπόφραγμα και κατευθύνθηκε σε έναν από τους αλουέδες του πλοίου, παίρνοντας πράγματα από τα άλλα διαμερίσματα, ενώ φώναζαν ενθαρρύνοντας ο ένας τον άλλο.

Η ομάδα περιπλανήθηκε στους αλουέδες. Σύντομα ήρθαν να τους αντιμετωπίσουν άλλα μέλη του πληρώματος σαν έτοιμοι από καιρό. Άρχισαν οι συγκρούσεις και οι ξυλοδαρμοί μέχρι που οι στασιαστές ένιωσαν ασφάλεια. Μέχρι τώρα η ομάδα είχε αρπάξει προσωρινά όπλα, όπως σκουπόξυλα, ναυτικά κλειδιά και σωλήνες.

Καθώς το πλήθος προχωρούσε, ένας μαύρος ναύτης άρπαξε ένα ακροφύσιο αφρού ομίχλης από έναν κοντινό πυροσβεστικό σταθμό. Ένας λευκός μάγειρας πετάχτηκε από μια σκάλα αιμόφυρτος. Η ομάδα συνέχισε να περιφέρεται κάτω από το κατάστρωμα. Άλλες μικρές ομάδες μαύρων ναυτών άρχισαν να σχηματίζονται σε όλο το πλοίο. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα σε όλο το πλήρωμα. Κανένας δεν κοιμήθηκε εκείνο το βράδυ.

Περίπου στις 8 μ.μ., ένας μεγάλος αριθμός μαύρων άρχισε να συγκεντρώνεται στο κατάστρωμα της πρύμνης. Ειδοποιήθηκε η διοίκηση του αεροπλανοφόρου. Μια ομάδα πεζοναυτών επενέβη. Η πρύμνη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Το αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk (CV-63) συνέχιζε να πλέει στα ανοιχτά του Βιετνάμ.

Ναύτες αεροπορίας (airmen - seamen) κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS COSTELATION - 1972 - Στον μπουλμέ αναγράφονται οι βόμβες και οι πύραυλοι που φορτώνονταν στα αεροπλάνα για να τις ρίξουν μετά στο Βιετνάμ
Φώτο Αρχείου / Ναύτες αεροπορίας (airmen – seamen) κατά τη διάρκεια διαλείμματος στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS COSTELATION – 1972 – Στον μπουλμέ αναγράφονται οι βόμβες και οι πύραυλοι που φορτώνονταν στα αεροπλάνα για να τις ρίξουν μετά στο Βιετνάμ – Πηγή: US NAVY – Φωτογράφος: William P. Jones, M.D. Medical Officer AFS-3

Οι ειδήσεις για τα προβλήματα στο κατάστρωμα εξαπλώθηκαν. Έφτασαν στον Ύπαρχο (Executive Officer) του αεροπλανοφόρου Kitty Hawk, στον Αντιπλοίαρχο (Cmdr.) Μπεν Κλάουντ, ο οποίος είχε αναλάβει μόλις πριν δύο μήνες. Κάτοικος του El Cajon της Καλιφόρνια, ο Κλάουντ ήταν κι ο ίδιος μαύρος και ήταν ένας από τους πρώτους Αφροαμερικανούς που ανέβηκαν στα ανώτερα  επίπεδα διοίκησης στο Ναυτικό.

Όταν ο Κλάουντ αποφάσισε να επέμβει στα γεγονότα, δεν γνώριζε ότι ο Κυβερνήτης (Skipper) του Kitty Hawk, Πλοίαρχος (Captain) Μάρλαντ Τάουνσεντ, είχε ξυπνήσει, ενημερώθηκε και ήταν καθ’ οδόν προς το κατάστρωμα – Μία πηγή αναφέρει ότι θεωρούσε τον Πλοίαρχο ήδη νεκρό. Κατά την άφιξή του, ο Κλάουντ διέταξε τους πεζοναύτες να φύγουν. Ο Κλάουντ άρχισε τότε να διαβεβαιώνει τους στασιαστές ναύτες ότι θα μπορούσαν να τον εμπιστευτούν. Καθώς ο Κλάουντ μιλούσε, ο Κυβερνήτης Τάουνσεντ έφτασε στο κατάστρωμα. Ήταν φανερά δυσαρεστημένος με τον τρόπο με τον οποίο ο Κλάουντ χειριζόταν την κατάσταση.

Benjamin Cloud: Γεννήθηκε 6 Νοέμβρη του 1931 στο Σαν Ντιέγκο. Ήταν 41 χρονών στην Ανταρσία του πλοίου και Ύπαρχος με τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου. Αποστρατεύτηκε το 1984 αν και δεν ανέλαβε ποτέ ξανά διοικητικά καθήκοντα στο στόλο. Πέθανε το 2003
Φώτο Αρχείου: Benjamin Cloud: Γεννήθηκε 6 Νοέμβρη του 1931 στο Σαν Ντιέγκο. Ήταν 41 χρονών στην Ανταρσία του πλοίου και Ύπαρχος με τον βαθμό του Αντιπλοιάρχου. Αποστρατεύτηκε το 1984 αν και δεν ανέλαβε ποτέ ξανά διοικητικά καθήκοντα στο στόλο. Πέθανε το 2003 / Πηγή: U.S. Navy photo courtesy of Naval History and Heritage Command

“Για πρώτη φορά,” είπε ο Κλάουντ στους άντρες, “έχετε έναν αδερφό που είναι Ύπαρχος. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή.” Ο Κυβερνήτης Τάουνσεντ ήταν σοκαρισμένος και έκπληκτος όταν άκουσε τον Κλάουντ να αναγνωρίζει τον εαυτό του ως «αδελφό» των ανδρών. Μόλις το είπε, αρκετοί από τους άντρες σήκωσαν τις γροθιές τους με ένα χαιρετισμό μαύρης δύναμης (Black Power). Κοίταξαν απευθείας στα μάτια τον Ύπαρχο Κλάουντ, περιμένοντας να επιστρέψει τη χειρονομία, για να δείξει ότι ήταν πραγματικά αδερφός. Ο Ύπαρχος, Αντιπλοίαρχος Μπεν Κλάουντ, σήκωσε τη γροθιά του. Σ’ όλο το αεροπλανοφόρο αντήχησε η στεντόρεια φωνή των στασιαστών ναυτών… BLACK POWER…

Μετά από μια ώρα ομιλίας, ο Κλάουντ ένιωσε ότι είχε αμβλύνει την κατάσταση και απελευθέρωσε τους ναύτες, λέγοντάς τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Φεύγοντας από τα καταστρώματα, ο Κυβερνήτης Τάουνσεντ κάλεσε τους πεζοναύτες να αυξήσουν τις περιπολίες προστατεύοντας κυρίως τα αεροσκάφη στα υπόστεγα και το κατάστρωμα πτήσης.

Το Αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk CV 63 το 1972
Φώτο Αρχείου / Το Αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk CV 63 το 1972 / Πηγή: US NAVY

Ωστόσο, η ανταρσία δεν είχε τελειώσει. Ο Κλάουντ σύντομα έλαβε αναφορές ότι ομάδες από πέντε έως 25 ναύτες συνέχισαν να κινούνται γύρω από το πλοίο και να επιτίθενται σε λευκούς. Το πλοίο με εξαίρεση τη Γέφυρα και το μηχανοστάσιο ήταν στον πλήρη έλεγχο των στασιαστών. Ο μάγειρας που απέρριψε το δεύτερο σάντουιτς του ναύτη Άβινγκερ, βρέθηκε από τους στασιαστές. Σύντομα στήθηκε μια «δίκη». Του δόθηκε η ευκαιρία να απολογηθεί και να υπερασπίσει τον εαυτό του. Τελικά «καταδικάστηκε» και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε από τους «δικαστές» του.


Σκοτώστε τους «λευκούς»

Σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου, μέλη του πληρώματος που κοιμούνταν τραβήχτηκαν από τις μπράντες τους και ξυλοκοπήθηκαν με γροθιές, αλυσίδες, μεταλλικούς σωλήνες, ακροφύσια πυροσβεστήρων και σκουπόξυλα. Η έκθεση επιμένοντας στη φυλετική εκδοχή των γεγονότων αναφέρει ότι καθώς χτυπούσαν τους λευκούς συντρόφους τους, πολλοί φώναζαν, «Σκοτώστε τον γιό της σκύλας! Σκοτώστε τα λευκά σκουπίδια! Σκοτώστε, σκοτώστε, σκοτώστε!» (“Kill the son-of-a-bitch! Kill the white trash! Kill, kill, kill!”). Ωστόσο ακόμη και σήμερα «λευκούς» χαρακτηρίζουν οι ναύτες και οι υπαξιωματικοί, τους αξιωματικούς, λόγω της στολής τους. Κάτι που συμβαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, κι όχι μόνο.

Ακόμη και το αναρρωτήριο του πλοίου δεν ήταν ασφαλής χώρος. Καθώς μέσα στον αναβρασμό πολλοί από τα στελέχη είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Το νοσηλευτικό προσωπικό του πλοίου θεράπευε τους τραυματίες που συνωστίζονταν στους χώρους του. Κατά διαστήματα ομάδες στασιαστών έμπαιναν στο αναρρωτήριο για να ολοκληρώσουν τον ξυλοδαρμό κάποιου που είχε διακοπεί προηγουμένος.

Αεροπλάνο A-6A-VA-75 ενώ προνηώνεται στο Αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk CV 63 το 1968
Φώτο Αρχείου / Αεροπλάνο A-6A-VA-75 ενώ προνηώνεται στο Αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk CV 63 το 1968 / Πηγή: US NAVY

Η τελική μάχη δόθηκε στο πρόστεγο (κατάστρωμα πλώρης) του αεροπλανοφόρου USS Kitty Hawk. Ο Ύπαρχος Κλάουντ ήταν παρών.

Ο Κλάουντ ακολούθησε μια ομάδα ναυτών στο πρόστεγο και σύμφωνα με την έκθεση του Κογκρέσου “πίστευε ότι αν δεν ήταν μαύρος θα είχε σκοτωθεί επί τόπου.” Ο Κλάουντ, ανέφερε η έκθεση, ανέλαβε όλη την ευθύνη. Απευθυνόταν στους συγκεντρωμένους για περίπου δύο ώρες.

Η έκθεση ανέφερε ότι μετά από λίγες ώρες ο Κλάουντ απέκτησε τον έλεγχο της ομάδας. Τους ηρέμησε. Τους είχε θέσει τα «όπλα παραπόδα». Γύρω στις 2:30 οι στασιαστές ναύτες διαλύθηκαν.

Η ανταρσία στο αεροπλανοφόρο USS Kitty Hawk είχε τελειώσει στις 12 Οκτωβρίου 1972.


Τα «μεθεόρτια»

Ναύτες του Αεροπλανοφόρου USS Kitty Hawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 1972
Φώτο Αρχείου / Ναύτες του Αεροπλανοφόρου USS Kitty Hawk του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 1972 / Πηγή: Naval History

Το Kitty Hawk αγκυροβόλησε πίσω στο Σαν Ντιέγκο στις 28 Νοεμβρίου 1972. Συμπλήρωσε 284 ημέρες μακριά από την πατρίδα κι ενάμισι μήνα μετά τις ταραχές.

Αμέσως συνελήφθησαν 27 ναύτες από την Ναυτονομία της Βάσης.

Συνολικά 21 άνδρες από αυτούς κατηγορήθηκαν από τον Κυβερνήτη Τάουνσεντ, σαν οργανωτές των ταραχών. Αυτοί φυλακίστηκαν και ορίστηκε δικάσιμος. Οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να εκτίσουν ποινές που όρισε ο Κυβερνήτης εντός του πλοίου. Αποφάσισαν να αποδείξουν την αδικία που υφίσταντο σε πολιτικό δικαστήριο. Οι υπόλοιποι αποδέχθηκαν τις μη δικαστικές ποινές κατά τη διάρκεια της διέλευσης από το πλοίο.

Περίπου 50 μέλη του πληρώματος παρέμειναν για μέρες στο αναρρωτήριο του αεροπλανοφόρου για να ανακάμψουν από τα τραύματά τους. Τρεις ακόμη χρειάστηκαν διακομιδή σε χερσαία νοσοκομεία λόγο της σοβαρότητας της κατάστασής τους.


Κογκρέσο και δικαστήριο κατηγορούν τους μαύρους ναύτες για φυλετικό μίσος!

Το δικαστήριο μοίρασε τις ποινές σύμφωνα με τις κατηγορίες των αξιωματικών και ενός λευκού ναύτη που φαίνεται να ήταν οργανωτής των επιθέσεων λευκών ρατσιστών εναντίων των μαύρων. Χαρακτηριστικά όταν οι δικηγόροι των «στασιαστών» των πίεσαν, δήλωσε ότι: «αν μου έδιναν ένα όπλο θα είχα σίγουρα ξεπαστρέψει καμιά 30 μαύρους (nigers)». Η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (National Association for the Advancement of Colored PeopleNAACP) συνέχισε τις έρευνες και ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε Εισαγγελείς και Αξιωματικούς για μεροληψία. Τελικά το δικαστήριο ευθυγραμμίστηκε με το πόρισμα της Επιτροπής του Κογκρέσου που μίλαγε για αναίτια αντίδραση των μαύρων ναυτών, για φυλετική βία εναντίων των λευκών (!). Ενώ για την αιτία των αντιδράσεων εκείνης της χρονιάς στο Ναυτικό απεφάνθη ότι ευθύνεται το Πολεμικό Ναυτικό που χαμήλωσε πολύ τον πήχη των απαιτήσεων για στρατολογία με αποτέλεσμα να στρατολογούνται πολίτες χαμηλού μορφωτικού και ηθικού επιπέδου!!!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Κένεντι μαζί με τον Κυβερνήτη του Λος Άντζελες, Brown - Εδώ το 1963 στη Γέφυρα του USS KITTY HAWK
Φώτο Αρχείου / Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Κένεντι μαζί με τον Κυβερνήτη του Λος Άντζελες, Brown – ο οποίος το 1965 κατέβασε τον αμερικανικό στρατό για να καταπνίξει την εξέγερση των μαύρων (WATTS) με αποτέλεσμα 34 νεκρούς διαδηλωτές – Εδώ το 1963 στη Γέφυρα του USS KITTY HAWK / Πηγή: Presidential Library and Museum, Boston

Τα στοιχεία που μας διατέθηκαν είναι κυρίως από επίσημες πηγές. Κατά συνέπεια στερούνται αντικειμενικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαρτυρίες είναι κυρίως αξιωματικών στο Κογκρέσο και ταυτόχρονα το ημερολόγιο του πλοίου γράφεται και τηρείται με ευθύνη του Κυβερνήτη. Είναι λογικό να έχουν αποκρυφτεί σημαντικά γεγονότα κι από τις δύο πλευρές των συγκρούσεων. Η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους.


Τι προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» Κογκρέσο και δικαστήρια;

Βιετκόνγκ: Αντάρτες του FLN ή στα ελληνικά του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Νότιου Βιετνάμ (Mặt Trận Giải Phóng Miền Nam Việt Nam)
Φώτο Αρχείου / Βιετκόνγκ: Αντάρτες του FLN ή στα ελληνικά του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Νότιου Βιετνάμ (Mặt Trận Giải Phóng Miền Nam Việt Nam) / Πηγή: Wikipedia

Χρειάζεται να αντιληφθούμε το κλίμα της εποχής. Ο Αμερικανικός λαός το 1972 είναι κατά 70 με 80% εναντίων του ιμπεριαλιστικού πολέμου του Βιετνάμ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ έκανε ομιλίες σε γιγαντιαίες συγκεντρώσεις που γίνονταν εναντίων του πολέμου το 1967. Το 1971 η οργάνωση «Βετεράνοι του Βιετνάμ Εναντίων του Πολέμου» (VVAW), σύμφωνα με το FBI, είχε πάνω από 11000 βετεράνους μέλη. Η ίδια η οργάνωση δίνει τον αριθμό των 50000 μελών μαζί με τους μη βετεράνους που ήταν υποστηρικτές και ψήφιζαν στις αρχαιρεσίες τους. Το αντιπολεμικό κίνημα το 1972 έφτασε να διαδηλώνει με σημαίες του Βιετνάμ και εικόνες του Χο Τσι Μίνχ στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ μιλάει σε αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα 27-4-1967
Φώτο Αρχείου / Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ μιλάει σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα 27-4-1967 / Πηγή: Minesota Historical Society

Επεξηγήσεις:

*Βιετκόνγκ: Αντάρτες του FLN ή στα ελληνικά του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Νότιου Βιετνάμ (Mặt Trận Giải Phóng Miền Nam Việt Nam).

**Αλουέδες: Διάδρομοι στο εσωτερικό του πλοίου.

***Point Yankee: Θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των συνόρων του Νοτίου και Βορείου Βιετνάμ.

Terry Avinger : Γεννήθηκε στις 16 Μάη του 1954 στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ. Ήταν 18 χρονών στην Ανταρσία του Kitty Hawk κι αδιαμφισβήτητος ηγέτης της. Πέθανε στις 3 Μάρτη του 2011 σε ηλικία 56 ετών.

Πηγές:

  • Freeman, Gregory A. “Troubled Water” 2009
  • Sherwood “Black Sailor, White Navy”
  • Greg Freeman “Race, Mutiny and Bravery on the USS Kitty Hawk”
  • The History Μakers: https://www.facebook.com/TheHstryMakers
  • Έκθεση της Ειδικής Υποεπιτροπής της Επιτροπής Εσωτερικών για τα πειθαρχικά προβλήματα στο Ναυτικό των Η.Π.Α. με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 1973

Υ.Γ. Θα ακολουθήσει η Ανταρσία του 1972 στο Αποβατικό – Μεταφοράς Τεθωρακισμένων USS Sumter (LST-1181) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Γαρδίκης Νίκος

Δείτε ακόμα...