ΗΠΑ: Αυξημένα παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υποβάλλουν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε ελαφρά την περασμένη εβδομάδα, αλλά παραμένει πεισματικά υψηλός καθώς οι περιορισμοί του COVID-19 συνεχίζουν να καταπνίγουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου 787.000 άτομα υπέβαλαν αρχικές αξιώσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, πτώση μόλις 3.000 από το επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Ενώ οι εβδομαδιαίες αξιώσεις ανεργίας είναι πολύ μακριά από τα υψηλά τους επίπεδα στην αρχή της πανδημίας, εξακολουθούν να είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας έχει ακόμη πολλά να κάνει.

«Ενώ οι προοπτικές για την οικονομία αργότερα το 2021 είναι αισιόδοξες, η οικονομία και η αγορά εργασίας θα πρέπει να πλοηγηθούν σε ένα δύσκολο έδαφος μεταξύ τώρα και τότε, και αναμένουμε ότι οι ισχυρισμοί θα παραμείνουν αυξημένοι», έγραψε η Nancy Vanden Houten, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ για την Oxford Economics σε μια σημείωση προς τους πελάτες.

Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων που συλλέγουν παροχές από κράτη μειώθηκε κατά 126.000 στις 26 Δεκεμβρίου σε 5,07 εκατομμύρια.

Μέρος αυτής της μείωσης οφειλόταν στην κατάργηση των ομοσπονδιακών παροχών ανεργίας πριν ανανεωθούν ξανά ως μέρος της συμφωνίας τόνωσης των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη στις 27 Δεκεμβρίου.

Μια πιο περιεκτική εικόνα της αγοράς εργασίας του έθνους πρόκειται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή με την έκθεση εργασίας του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια απογοητευτική ανάγνωση λόγω της έξαρσης του COVID-19.

Από τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω κλειδώματος τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, μόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια έχουν ανακτηθεί. Και ενώ το ποσοστό ανεργίας του έθνους μειώθηκε στο 6,7% το Νοέμβριο, μειώθηκε επειδή λιγότεροι άνθρωποι στην πραγματικότητα αναζητούσαν δουλειά.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...