ΗΠΑ: Διαδηλωτές εναντίον αγαλμάτων

Αποκεφαλισμένο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου-ΗΠΑ

Χτες το βράδυ, σε δυο αμερικανικές πόλεις μπήκαν στο στόχαστρο διαδηλωτών αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου, στα οποία προκάλεσαν ζημιές. Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της τοπικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αστυνομικοί στη Βοστώνη, στη Μασαχουσέτη, γνωστοποίησαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να απομακρύνουν ένα άγαλμα του εξερευνητή, αφότου το αποκεφάλισαν άγνωστοι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, διαδηλωτές πέταξαν σε μια λίμνη ένα άγαλμα του Κολόμβου, σύμφωνα με το NBC 12, καταδικάζοντας με αυτή την ενέργεια την υποδούλωση και τη βία σε βάρος των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί πριν από λίγες στο Μπρίστολ τη νοτιοδυτικής Αγγλίας, με διαδηλωτές που γκρέμισαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, δουλεμπόρου που πέθανε στις αρχές του 18ου αιώνα, το οποίο έστεκε στο κέντρο της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Ένας διαδηλωτής μάλιστα φωτογραφήθηκε γονατισμένος στον λαιμό του αγάλματος, αναπαριστώντας τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ πριν από δύο εβδομάδες στη Μινεάπολη.

Το εν λόγω άγαλμα ήταν αντικείμενο διαμάχης εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη. Οι διαδηλωτές, αφού του έριξαν κόκκινη μπογιά, το έσυραν και το πέταξαν στον ποταμό Έιβον. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έκανε λόγο για «επαίσχυντη ενέργεια».

Λαϊκές ενέργειες ενάντια στην στέρηση στοιχειωδών αστικών δικαιωμάτων, οργή ενάντια στην αποικιοκρατία και το δουλεμπόριο, που πρέπει να γίνονται. Ομως που χρειάζεται να αγγίξουν και την αιτία, για να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά. Τα αγάλματα πέφτουν, αλλά το σύστημα που τους καταδικάζει, είναι εκεί! Τους εκμεταλλεύεται, τους δολοφονεί. Τόσο το δουλεμπόριο όσο και η αποικιοκρατία, ήταν η βάση ενίσχυσης και ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ευρώπη.

Η δικτατορία του κεφαλαίου σήμερα εκφράζεται με “κομψούς” τρόπους, αλλά εξίσου βάναυσους και καταστροφικούς. Με τα μονοπώλια να καταληστεύουν τον φυσικό πλούτο των λαών, με φτηνό εργατικό δυναμικό σε χώρες πιο αδύνατες καπιταλιστικά- όπως Αφρική και Ασία, με ταξική εκμετάλλευση σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, με φτηνούς εργάτες και ανεργία και στις πιο αναπτυγμένες, με πολέμους και αλυσοδέσιμο των “νέων δούλων”-των μεταναστών. Τα ονόματα άλλαξαν, σήμερα αντιστοιχούν σε αυτά των ιδιοκτητών των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν στήνονται αγάλματα γι΄αυτούς στις πλατείες, αλλά μέσα στη συνείδηση των εργατών, με την ταύτιση των συμφερόντων του κεφαλαίου με αυτά των εργατών, στην αποδοχή του καπιταλισμού από τους λαούς.

Και σε αυτά τα νέα αφεντικά, υπάρχουν και έγχρωμοι που καταπιέζουν τους “μαύρους”, τους “κίτρινους”, “τους ινδιάνους” στην εργασία, που τους εκμεταλλεύονται ταξικά, που τους χρησιμοποιούν μέχρι και στη διακίνηση των ναρκωτικών ως μοναδικό μέσο επιβίωσης των “φτωχών διαβόλων”. Ναι ο καπιταλισμός διαχρονικά στην Αμερική και διεθνώς, αξιοποιεί το “χρώμα”, τις φυλετικές διαφορές και τις μετατρέπει σε διακρίσεις γιατί είναι εκμεταλλευτικό σύστημα για όλους, που τσακίζει τους πιο αδύνατους για τσάμπα εργατικό δυναμικό, για να τους “κλωτσά”, που οδηγεί στον ρατσισμό, στον φασισμό. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός, αυτός “έστησε” τα χτεσινά αγάλματα, αυτός στήνει και τα σημερινά.

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...