ΗΠΑ: «Διαφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας» και «υπερπτήσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές»

Στιγμιότυπο από κοινή αεροναυτική άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ - Τουρκικό F-16 - Αμερικανικό Αντιτορπιλικό
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από κοινή αεροναυτική άσκηση Τουρκίας – ΗΠΑ

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και νέες διαφωνίες που αφορούν τα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. Οι διαφωνίες Τουρκίας – Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο». Με αυτές τις αποκαλυπτικές διατυπώσεις που βαφτίζουν τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης – ως και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών! – «διαφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας» και «υπερπτήσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές» το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε χτες άλλον έναν «κλότσο να γυρίσει» στα σχέδια για «επώδυνες διευθετήσεις» στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Τα παραπάνω καταγράφονται σε έκθεση του Κογκρέσου για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ενώ στο πνεύμα της «ΝΑΤΟικής συνοχής» καταγράφονται και οι γνωστές «παροτρύνσεις» των ΗΠΑ ότι «οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά υπό το πρίσμα της προσπάθειας να κρατηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με την έκθεση μεταξύ άλλων να σημειώνει πως «υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ορισμένες υφιστάμενες εντάσεις ΗΠΑ – Τουρκίας συνεχίστηκαν παράλληλα με τη συνεργασία σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής» και να τονίζει πως «ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας των ΗΠΑ, η ανάδειξη της Τουρκίας ως σημαντικού μεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 έχει αναμφισβήτητα αυξήσει τη σημασία της Τουρκίας για την πολιτική των ΗΠΑ. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν βελτιωθεί κάπως λόγω της προσεκτικής υποστήριξης της Τουρκίας στην άμυνα της Ουκρανίας, τις αυξανόμενες σχέσεις με άλλες χώρες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσική περιφερειακή ισχύ και τη θέληση για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, ορισμένα αραβικά κράτη και την Αρμενία».

Δείτε ακόμα...