ΗΠΑ: Ενισχύουν την παρουσία τους στην Αρκτική Ζώνη

Γροιλανδία - Λιμάνι

Ο Πομπέο ανακοίνωσε το άνοιγμα νέου αμερικανικού προξενείου στη Γροιλανδία. Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά τυχαία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι μία στρατηγική κίνηση για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Αρκτικής Ζώνης, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή αντανακλά «τη δέσμευση της Αμερικής να βαθύνει τη συνεργασία μας με τον λαό της Γροιλανδίας και ολόκληρου του βασιλείου της Δανίας». Μεταξύ άλλων ανέφερε το εξής «Η παρουσία μας στην Νούουκ (πρωτεύουσα) θα βελτιώσει την ευημερία που μοιραζόμαστε στη Δανία και τη Γροιλανδία, καθώς συνεργαζόμαστε μαζί με άλλους συμμάχους και εταίρους μας στην Αρκτική για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης στην περιοχή».

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την αλήστου μνήμης πρόταση του Τραμπ, να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία, πρόταση η οποία προφανώς και απορρίφθηκε από την δανέζικη κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από πάγο, απολαμβάνει ευρεία αυτονομία. Ωστόσο η Δανία επιλαμβάνεται πάντα ζητήματα όπως τις διεθνείς σχέσεις της, την άμυνά της και τη νομισματική πολιτική. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο εξού και οι ΗΠΑ διατηρούσαν και παλαιότερα προξενείο στην Νούουκ, κατά τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50, προκειμένου να είναι σε θέση να αμυνθούν σε περίπτωση εφόδου της ναζιστικής Γερμανίας στο Βασίλειο της Δανίας.

Γροιλανδία Χάρτης
Γροιλανδία – Χάρτης / Πηγή: Google maps

Η πρόσβαση στην Αρκτική Ζώνη και ο έλεγχός της είναι μια κατάσταση η οποία απασχολεί ιδιαίτερα τις τρεις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές χώρες, με άμεσα συμφέροντα στην περιοχή. Την αδυναμία που έχουν οι ΗΠΑ για φυσική παρουσία στην περιοχή, σε σχέση με τους δύο κύριους αντιπάλους της, την Ρωσία και την Κίνα, προσπαθούν να την υπερκεράσουν με διάφορα τεχνάσματα, είτε διπλωματικά, είτε τύπου real estate.

Σίγουρα όμως, το νέο αυτό δεδομένο, με την πρεσβεία των ΗΠΑ, διαμορφώνει μια καινούρια κατάσταση, που δίνει πια κάποιο αβαντάζ και στους “γηραιούς ιμπεριαλιστές”. Αναμένονται εξελίξεις…

Γροιλανδία Σημαία Εκκλησία

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...