ΗΠΑ : Γυμνός ο Βασιλιάς

Τραμπ-ΗΠΑ

Η πανδημία στις ΗΠΑ των 450.000 κρουσμάτων και των 15.000 νεκρών, ανέδειξε το : άνθρακας ο θησαυρός, για τον αμερικανικό λαό. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είναι αποκλεισμένα από ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, πληρώνουν και με την ίδια την ζωή τους το ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας. Αν δεν έχεις λεφτά ή ασφάλιση, πεθαίνεις. Τα στοιχεία που βγαίνουν στην δημοσιότητα για τα θύματα της πανδημίας, σοκάρουν. Ενδεικτική είναι η κατάσταση των φτωχών  Αφροαμερικάνων. Στο Σικάγο αποτελούν το 30% του πληθυσμού, αλλά το 73%
των νεκρών από την πανδημία. Στο Μίσιγκαν και το Ιλινόις , οι Αφροαμερικανοί είναι το 15% του πληθυσμού, αλλά το 70% των νεκρών. Στο Μιλγουόκι είναι το 73% των θυμάτων της πανδημίας. Φτωχοί Αμερικάνοι, ανεξαρτήτου φυλετικής καταγωγής, πεθαίνουν μόνοι μέσα στα σπίτια τους. Γιατροί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος,καθώς από τον Γενάρη πολλές περιπτώσεις θανατηφόρας πνευμονίας, πιθανά να ήταν περιστατικά κορονοϊού αλλά δεν ελέγχθηκαν. Ακόμη και σήμερα σε μεγάλες πόλεις δεν γίνονται αντίστοιχες ιατροδικαστικές έρευνες για τις αιτίες θανάτου. Στον αμερικανικό τύπο συχνά επισημαίνεται ο μεγάλος αριθμός νεκρών στα φτωχά λαϊκά στρώματα από την πανδημία. Έρευνες δείχνουν ότι οι Αφροαμερικανοί και οι Λατίνοι, έχουν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιολογικά, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και αδυναμίας πρόσβασης σε μονάδες Υγείας. Έτσι αποτελούν τα θύματα που ισοπεδώνει ο ιός. Οι άστεγοι και οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται πάνω από 50 εκατομμύρια.

Όμως ακόμη και αυτοί που δεν βρίσκονται σε αυτή την θέση, ένας ασφαλισμένος εργαζόμενος, πρέπει να χρυσοπληρώσει ως και 30.000 δολάρια για μια βδομάδα στο νοσοκομείο από κορονοϊό. Εάν δεν είναι ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει αντίστοιχα 70.000 δολάρια. Η επιδημία χτυπά και τους εργαζόμενους, με την μερική απασχόληση, τις διευρυμένες και απλήρωτες υπερωρίες, τις μισθολογικές μειώσεις, τις απολύσεις, να βρίσκονται στο ζενίθ. Μόνο τον Μάρτη 10 εκατ. Αμερικανοί έμειναν άνεργοι. Φτωχοί και άστεγοι που δεν έχουν λεφτά για κηδεία, θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Την δια στιγμή, η κυβέρνηση επιχορηγεί το κεφάλαιο με νέο πακτωλό δολαρίων ύψους 2,3 τρις δολάρια.

Αυτή είναι η κατάσταση στην ισχυρότερη καπιταλιστική χώρα παγκοσμίως. Μια χώρα που αν και οι τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες , οι παραγωγικές της δυνάμεις, είναι τεράστιες, εγκλωβισμένες όμως στην καπιταλιστική παραγωγή που λειτουργεί στη βάση του κέρδους, μετατρέπονται σε θηλιά για τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...