ΗΠΑ: Η πανδημία χτυπάει κυρίως τους φτωχούς

Νέα Υόρκη - Μανχάταν
Πηγή: Eurokinissi

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ, την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, με τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες, που όμως δεν είναι για το λαό, αλλά για τους λίγους.

Ο χτεσινός απολογισμός της πανδημίας ανέβαζε τους νεκρούς κοντά στους 11.000 (οι 5.500 στη Νέα Υόρκη!) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τουλάχιστον 370.000.

Ο δρ. Άλισον Αργουόρντι, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας στο Σικάγο, μιλώντας στους «Τάιμς του Λος Άντζελες» ανέδειξε πως τα θύματα της πανδημίας είναι μεταξύ άλλων φυλετικά και ταξικά. Επισήμανε για παράδειγμα πως ενώ το 30% των κατοίκων της μεγαλούπολης είναι Αφροαμερικανοί, αποτελούν το 72% των ασθενών με Covid-19 που αποβιώνουν στα νοσοκομεία ή και στα σπίτια τους! Εξήγησε επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ Αφροαμερικανών κατοίκων του Σικάγο οφείλονται σε κοινωνικές και φυλετικές -στην πραγματικότητα ταξικές- ανισότητες δεκαετιών. Πρόσθεσε ότι στις νότιες και δυτικές συνοικίες του Σικάγο, που είναι και οι πιο φτωχές, υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά διαβητικών, καρδιακών ασθενών και αρρώστων με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι πιο ευπαθείς ομάδες δηλαδή, που είναι ευάλωτες και στην πανδημία, εξ ου και καταγράφονται εκεί τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα.

Μόνο έκπληξη δεν θα έπρεπε να προκαλεί μία τέτοια διαπίστωση αφού τα λαϊκά στρώματα είναι συνηθισμένα να παίρνουν τα βάρη πάνω τους. Δεν θα έπρεπε να έχουμε άλλες προσδοκίες από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύστημα δημόσιας υγείας και κρατική μέριμνα που να βάζει πάνω από όλα την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων, του λαού. Οι μοναδικές συμβουλές που έχει να δώσει ο Τραμπ είναι να χρησιμοποιούμε παχιά κασκόλ για καλύτερη προστασία και σε τέτοιες κρίσιμες ώρες οι εργαζόμενοι του στρατού να αναγκάζονται, μετά από εντολή του αμερικάνικου πεντάγωνου, να χρησιμοποιούν μπλούζες και υφάσματα αντί για μάσκες.

Με πληροφορίες από: εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...