ΗΠΑ – Ινδία: Ενίσχυση συνεργασίας και αναβάθμιση του Quad

Άσκηση "MALABAR" 2018 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας - ΗΠΑ- Ιαπωνίας
Φώτο Αρχείου / Άσκηση “MALABAR” 2018 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας – ΗΠΑ- Ιαπωνίας / Πηγή: US NAVY

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, A. Μπλίνκεν, υποδέχτηκε στην Ουάσιγκτον τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, διαβεβαιώνοντάς τον για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης «να εμβαθύνει την Ολοκληρωμένη Παγκόσμια Στρατηγική Εταιρική Συνεργασία ΗΠΑ – Ινδίας» αλλά και συζητώντας τις «προσπάθειες για να ενισχυθεί η συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό μέσω του Quad» (συμμετέχουν ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης» και την «ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ινδικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η ινδική πλευρά απέσπασε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν για αντιμετώπιση «των ανησυχιών της Ινδίας στο θέμα του Αφγανιστάν και του Ινδο-Ειρηνικού», για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και την πιθανή ενίσχυση ισλαμιστικών οργανώσεων με αποσχιστικές βλέψεις. Ο Ινδός υπουργός φέρεται να μετέφερε ειδικά τον προβληματισμό που προκαλεί η ραγδαία επέκταση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως και η αύξηση του βεληνεκούς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...