ΗΠΑ: Και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο

ο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush (CVN 77)
Φώτο Αρχείου / Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS George H.W. Bush (CVN 77)

Στις 25 Αυγούστου το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN 77), με την ομάδα κρούσεώς του πέρασαν το Γιβραλτάρ από τον Ατλαντικό ωκεανό. Έτσι η δύναμη του νέου αεροπλανοφόρου έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman (CVN 75), η οποία προς το παρόν, είναι γνωστό ότι παραμένει στην περιοχή.

Η ανάληψη της αποστολής στη Μεσόγειο από το USS George H.W. Bush (CVN 77) είναι η πρώτη του μετά μία μακρά ακινησία για επισκευές και εκσυγχρονισμούς από το 2017. Επικεφαλής της δύναμης κρούσεως (George H.W. Bush Carrier Strike Group, Carrier Strike Group 10) είναι ο υποναύαρχος Dennis Velez, ενώ κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου είναι ο πλοίαρχος David-Tavis Pollard.

Στη δύναμη συμμετέχει η μοίρα αντιτορπιλικών 26 (Destroyer Squadron (DESRON) 26) με το καταδρομικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως Ticonderoga, USS Leyte Gulf (CG 55) καθώς και τα USS Nitze (DDG 94), USS Truxtun (DDG 103), USS Farragut (DDG 99), USS Delbert D. Black (DDG 119). Επίσης στη δυναμη συμμετέχουν και οι μοίρες διαφόρων τύπων αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πτέρυγας Μάχης 7 (Carrier Air Wing Seven (CVW 7)).

Η ομάδα κρούσεως του CVN 77 πριν περάσει το Γιβραλτάρ, συνεργάστηκε με το ιταλικό αντιτορπιλικό ITS Caio Duilio (D 554) στο πλαίσιο άσκησης αξιολόγησής της. Αργότερα στην ίδια άσκηση, η ομάδα τέθηκε υπό τον έλεγχο της «”ναυτικής δύναμης υποστήριξης και κρούσεως του ΝΑΤΟ» (Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO)).

Μετά και τα τελευταία επεισόδια στην Αδριατική μεταξύ της ομάδας κρούσεως του USS Harry S. Truman και ρωσικών ναυτικών μονάδων, η έλευση και δεύτερου αεροπλανοφόρου με την ομάδα του στη Μεσόγειο, δείχνει που οδηγούνται τα πράγματα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι εφόσον δεν πρόκειται για αντικατάσταση της μιας από την άλλη ομάδα πλοίων, τότε θα πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση και προετοιμασία γενικότερης ανάφλεξης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...