ΗΠΑ και Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη συστήματος αναχαίτισης υπερηχητικών πυραύλων

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν σήμερα συμβόλαιο που προβλέπει την ανάπτυξη από τις δύο χώρες μέχρι τα χρόνια του 2030 ενός νέου τύπου πυραύλου ικανού να αναχαιτίζει υπερηχητικά όπλα, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις και ο γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το πρόγραμμα αυτό, το κόστος του οποίου υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια, είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν συναντηθεί σε σύνοδο κορυφής με τη Νότια Κορέα στο Καμπ Ντέιβιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον.

«Αυτά τα τελευταία χρόνια, γύρω από την Ιαπωνία, οι τεχνολογίες που συνδέονται με τους πυραύλους, όπως τα υπερηχητικά όπλα, βελτιώθηκαν σημαντικά», ανέφερε το υπουργείο ’Αμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά μ’ αυτή τη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Glide Phase Interceptor (GPI). «Επείγει να ενισχύσουμε τις ικανότητες αναχαίτισης αυτών των όπλων», πρόσθεσε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη αφιερώσει στην ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης 445 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2024. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι πετούν πέντε φορές ταχύτερα από τον ήχο και έχουν άτακτη πορεία, κάτι που δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...