ΗΠΑ – Κίνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Τζο Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, κατά την οποία συζήτησαν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και τις εμπορικές διαφορές τους.

«Η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε στις 10:50 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε ξεκινήσει 2 ώρες και 17 λεπτά νωρίτερα, στις 08:33 π.μ. (ώρα Ουάσινγκτον), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σημερινή ήταν η πέμπτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρυφτεί. Τελευταίος λόγος τριβής αποτελεί το πιθανό ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, το οποίο αν και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Το Πεκίνο έχει διατυπώσει σειρά «προειδοποιήσεων» προς την Ουάσιγκτον σχετικά με αυτήν την ενδεχόμενη επίσκεψη, αναφέροντας ότι «θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας»» και ότι δεν θα μείνει αμέτοχος θεατής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Xinhua

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...