ΗΠΑ : Νέα πτώση της τιμής αργού πετρελαίου (WTI)

πηγή: EUROKINISSI

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού πετρελαίου βυθίστηκε περισσότερο με νέα πτώση κατά 9% (στα 15,36 δολάρια) και πλέον της αξίας της στην ασιατική αγορά σήμερα. Ενισχυτικό προς αυτό το γεγονός λειτούργησε οι δυνατότητες να κρατηθεί στοκ, παρά το γεγονός ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ετοιμάζονται για την μείωση της παραγωγής.

Η τιμή του βαρελιού Brend Βόρειας Θάλασσας, αργού πετρελαίου αναφοράς στις διεθνείς αγορές, υποχώρησε κατά 3,2% στα 20.75 δολάρια. Αυτήν τη στιγμή, η μεγαλύτερη ανησυχία των μονοπωλίων πετρελαίου, σχετίζεται με τις δυνατότητες ύπαρξης αποθηκευτικών χώρων, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου δεν έχουν τέτοια αποθηκευτική δυναμικότητα. Η ανησυχία για την αύξηση των παγκόσμιων στοκ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή λόγω της έξαρσης της πανδημίας, ασκεί πίεση στις τιμές πετρελαίου.

Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον ΟΠΕΚ και οι εταίροι τους, αρχές Απρίλη είχαν συμφωνήσει για διεθνή μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. Βαρέλια ημερησίως από τον Μάη. Η πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ρωσία σχετικά με την μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής που προκάλεσε σοβαρή ζημιά στις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου (του οποίου η παραγωγή είναι πιο κοστοβόρα έναντι άλλων), υποτίθεται ότι θα έληγε με την συμφωνία του Απρίλη. Ομως οι ενδοϊμπεριαλιστικες αντιθέσεις, καθιστούν βαθύτερο το πρόβλημα και δύσκολα μπορεί να επιλυθεί με αυτήν τη συμφωνία η με κάποια άλλη.

Επιπροσθέτως της κατάστασης, διεθνή καπιταλιστικά επιτελεία , εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή κρίση δυνάμει μπορεί να επηρεάσει και άλλους τομείς της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς, ιδίως τις τράπεζες, μιας και είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές εταιρείες που εξορύσσουν σχιστολιθικό πετρέλαιο. Εξάλλου οι τράπεζες είναι το χρηματιστικό κεφάλαιο, είναι η συγκέντρωση της παραγωγής, μονοπωλίων, η συγχώνευση η η σύμφυση των τραπεζών με την βιομηχανία, και αυτή είναι η σάρκα του. Η οποιοδήποτε κρίση σε ένα τομέα της βιομηχανίας επιδρά στις τράπεζες και αντίστροφα.

Και αυτή η επίδραση, είναι ορατή και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα επωμιστούν τα βάρη των καπιταλιστών και των αδιεξόδων τους. Γιατί αν ο καπιταλισμός μπορούσε να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες σύμφωνα με τις υπαρκτές δυνατότητες της παραγωγής και της επιστήμης, που παντού παρά την ιλιγγιώδη ανάπτυξή τους, αφήνει φτωχούς, ανέργους, με χίλια δυο προβλήματα στη ζωή όπως τώρα με την πανδημία, τότε δεν θα υπήρχε περίσσευμα κεφαλαίου.

Και όπως έλεγε ο Λένιν : “Τότε όμως ο καπιταλισμός δεν θα ήταν καπιταλισμός, γιατί και η ανισομετρία της ανάπτυξης και το βιοτικό επίπεδο πείνας για τις μάζες είναι ουσιαστικοί, αναπόφευκτοι όροι και προϋποθέσεις αυτού του τρόπου παραγωγής”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...