ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν κάλεσε σε διάλογο Κόσοβο και Σερβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτιμά ότι η εξομάλυνση των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία περνά από την «αμοιβαία αναγνώρισή» τους και κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές. Με αυτό τον τρόπο ρίχνει «λάδι στη φωτιά» στις επιδιώξεις δυνάμεων στην περιοχή για μια «Μεγάλη Αλβανία».

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο που τελείωσε όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τις σερβικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του.

Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τη νέα πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ο Μπάιντεν εκτιμά ότι «η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εκπληρώσει το Κόσοβο το δυναμικό του». Η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες» για μια βιώσιμη ειρήνη μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας, συνεχίζει ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι η εξομάλυνση αυτή «θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση».

Οι ΗΠΑ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σε αντίθεση με τη Ρωσία και την Κίνα που δεν το έχουν κάνει ακόμα.

Ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, περιέγραψε ως «απαράδεκτη, πολύ επιβλαβής και προκλητική» την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας ως λύση στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...