ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών σε Αφγανιστάν και Ιράκ

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500 ως τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Πεντάγωνο. Ο Πρόεδρο σταματάει ένα βήμα πριν την πλήρη αποχώρηση από τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί έντονη αντίδραση των εταίρων του τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η απομάκρυνση αυτή εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί, δεν είναι άσχετη από τη νέα γεωστρατηγική κατανομή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ευρασίας, και δεν σχετίζεται με το ότι έπαψαν να ενδιαφέρονται για το Αφγανιστάν.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ, τον οποίο ο Τραμπ διόρισε την προηγούμενη εβδομάδα αφού απέπεμψε αιφνιδιαστικά τον Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε την απομάκρυνση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ανακοίνωσε μια μικρή μείωση των δυνάμεων και στο Ιράκ, από 3.000 σε 2.500.

Ως τις 15 Ιανουαρίου 2021 οι δυνάμεις μας, το μέγεθός τους στο Αφγανιστάν θα είναι 2.500. Το μέγεθος των δυνάμεών μας στο Ιράκ θα είναι επίσης 2.500 την ίδια ημερομηνία

Κρίστοφερ Μίλερ, Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Σε αυτή την κίνηση όμως υπάρχουν και αντιρρήσεις εκφράζοντας και την ενδοαστική διαπάλη που διαπερνά και τα αστικά κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε μεγάλης αλλαγής στην αμυντική ή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τους επόμενους δύο μήνες, περιλαμβανομένης μιας βιαστικής απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό τους επόμενους δύο μήνες να μην υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές στην αμυντική και εξωτερική πολιτική ο οποίος είναι αντίθετος στην απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Μιτς Μακόνελ, Ρεπουμπλικάνος, επικεφαλής της Γερουσίας

Ο Τραμπ πρόκειται να αποχωρήσει από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι προχωρά στην απόσυρση των στρατευμάτων βάσει του δικού του χρονοδιαγράμματος και όχι βασιζόμενος σε κάποια εξέλιξη στο Αφγανιστάν, η οποία θα δικαιολογούσε την κίνηση αυτή.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μακ Θόρνμπερι επέκρινε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την “ λάθος”, όπως έκαναν και άλλοι κοινοβουλευτικοί των Ρεπουμπλικάνων αλλά και των Δημοκρατικών.

Επιπλέον μείωση στο Αφγανιστάν θα υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εκεί. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν έχουν τηρήσει κανέναν όρο, που να δικαιολογεί την απόσυρση

Μακ Θόρνμπερι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πηγή ΑΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...