Ρεπουμπλικάνοι: Ο Τραμπ να μην επιταχύνει την απόσυρση στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε χθες Δευτέρα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην επιταχύνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κάτι που θα τροφοδοτούσε, κατ’ αυτόν, την «προπαγάνδα» των εξτρεμιστών. Οι συνέπειες μιας πρόωρης αποχώρησης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από την αποχώρηση [κατά διαταγή] του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το Ιράκ το 2011.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εξαγγείλει επανειλημμένα ότι θα τερματίσει αυτούς που αποκαλεί «ατελείωτους πολέμους», είπε πρόσφατα πως θέλει να έχουν μειωθεί σε 2.500 οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν στις αρχές του 2021, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για πλήρη αποχώρηση ενόψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το Πεντάγωνο έλαβε οδηγία να προετοιμάσει την αποχώρηση 2.000 στρατιωτικών από το Αφγανιστάν και 500 από το Ιράκ προτού ο Τραμπ να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό αντίπαλό του την 20ή Νοεμβρίου — κάτι που σημαίνει πως στην καθεμία από αυτές τις χώρες θα παραμείνουν 2.500 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε αυτά τα δημοσιεύματα, κατά τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...