ΗΠΑ: Πάνω από 4300 μεταλλεργάτες σε απεργία στα Ναυπηγεία της BIW στην Πολιτεία του Μέιν

Το Αντιτορπυλικό του Αμερικανικού Ναυτικού Zumwalt - DDG1000 - Destroyer USS Zumwalt κατά την κατασκευή του στα Ναυπηγεία του BIW της Πολιτείας του Μέιν στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Το Αντιτορπυλικό του Αμερικανικού Ναυτικού Zumwalt – DDG1000 – Destroyer USS Zumwalt κατά την κατασκευή του στα Ναυπηγεία του BIW της Πολιτείας του Μέιν στις ΗΠΑ / Πηγή: US NAVY

Η απεργία των Ναυπηγείων Bath Iron Works (BIW), με περισσότερους από 4.300 μεταλλεργάτες στο Μπαθ της Πολιτείας του Μέιν – μακράν η μεγαλύτερη απεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή – έφτασε την τρίτη εβδομάδα. Η διοίκηση έκοψε την ασφάλιση υγείας, απέλυσε πάνω από 200 μέλη ενός τοπικού συνδικαλιστικού οργανισμού, αύξησε τις υπεργολαβίες και κάλεσε απεργοσπάστες.

Περίπου 4.300 μέλη της Διεθνούς Ένωσης Μηχανικών και Εργαζομένων στην Αεροδιαστημική απεργούν εναντίον των Bath Iron Works (BIW) στο Μπαθ της Πολιτείας του Μέιν. Οι εργαζόμενοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία 87% ΥΠΕΡ της απεργίας, όταν η τρέχουσα σύμβασή τους έληξε τα μεσάνυχτα, 22 Ιουνίου.

Σχεδόν το 90 τοις εκατό των μελών μας ψήφισαν και σχεδόν το 90 τοις εκατό όχι μόνο απέρριψαν τη σύμβαση, αλλά επέτρεψαν την απεργία

Tim Suitter, εκπρόσωπος της ένωσης και είκοσι δύο χρόνια, βετεράνος, αμμοβολιστής ναυπηγείων
Απεργία μεταλλεργατών των Ναυπηγείων BIW της Πολιτείας του Μέιν, των ΗΠΑ - Ιούλιος 2020
Απεργία μεταλλεργατών των Ναυπηγείων BIW της Πολιτείας του Μέιν, των ΗΠΑ – Ιούλιος 2020 / Πηγή: TWITTER

«Η απεργία έγινε από τους νεότερους εργάτες»

Η διοίκηση των Ναυπηγείων απαιτεί «παραχωρητική» («ευέλικτη») σύμβαση. Σκοπός της να έχει την ελευθερία να προσλαμβάνει σε πιο προσωρινή, ευέλικτη εργασία νέους εργαζόμενους. Θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους «κολλημένους» στο επίπεδο εισόδου 15,97 $ την ώρα. Έτσι θα ρίξει τους μισθούς στο ναυπηγείο κατά μέσο όρο. Ειδικά για νέες προσλήψεις με προηγούμενη εκπαίδευση και εμπειρία.

Ο πρόεδρος της BIW Ντιρκ Λέσκο αποφάσισε να προχωρήσεις σε νέες προσλήψεις με του παραπάνω όρους. Υποστήριξε ότι το ναυπηγείο χρειάζεται περισσότερη ευελιξία για την ολοκλήρωση των συμβάσεων του Ναυτικού. Κι αυτό παρά την πρόσληψη περίπου δύο χιλιάδων εργατών με το παραπάνω ημερομίσθιο τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απεργία δείχνουν μεγάλη αποφασιστικότητα κυρίως οι νεότεροι εργαζόμενοι, που είναι και αυτοί που εργάζονται με τις «νέες ευέλικτες μορφές εργασίας».

Μάθημα αγώνα για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων της ONYX στην Ελλάδα

Η μεγαλύτερη απεργία εργατών στις ΗΠΑ των τελευταίων χρόνων είναι σημαντικό μάθημα για τους μεταλλεργάτες που δουλεύουν και θα δουλέψουν στην ONYX. Πρόκειται για την εταιρία που παίρνει «μπιτ-παρά» τα Ναυπηγεία Σύρου και παζαρεύει εκείνα της Ελευσίνας. Η προίκα είναι ανάλογη. Στην Ελλάδα η Αμερικάνικη εταιρία διεκδικεί παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Το ίδιο κρατικοδίαιτη είναι και BIW του Μέιν.

Πέραμα - Ναυπηγικές & Επισκευαστικές Εργασίες
Φώτο Αρχείου / Πέραμα – Ναυπηγικές & Επισκευαστικές Εργασίες / Πηγή: Eurokinissi

Δείτε ακόμα...