ΗΠΑ: Πολεμική προετοιμασία με ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών στα 813$ δισ.

Ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON΄S RAGE», που διεξήχθη από 28 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου 2021 σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση της Σούδας μαχητικά αεροσκάφη F-15Ε της US Air Forces in Europe (USAFE) και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης τους.
Αμερικανικά μαχητικά F-15 (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 8,1% σε σχέση με φέτος προβλέπει το σχέδιο δαπανών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για το 2023, σύμφωνα με πρόταση που υπέβαλε προχτές στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν για πακέτο – ρεκόρ, ύψους 813 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο προβλέπει στρατιωτικές δαπάνες ύψους 773 δισ. δολαρίων για το 2023 στο πλαίσιο της νέας «Εθνικής Στρατηγικής Αμυνας», ενώ άλλα 40 δισ. δολάρια προβλέπονται για προγράμματα που σχετίζονται με την Αμυνα στο FBI, στο υπουργείο Ενέργειας και άλλους δημόσιους φορείς.

Σε σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου η υφυπουργός Αμυνας, Κάθλιν Χικς, ανέφερε απροκάλυπτα πως η νέα στρατηγική αναγνωρίζει τη Ρωσία ως πηγή «ανησυχίας» ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει την Κίνα ως «αυξανόμενη απειλή».

Μεταξύ άλλων, τα κονδύλια του Πενταγώνου για την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής» αυξάνονται κατά 360 εκατομμύρια δολάρια φτάνοντας σε περίπου 4,2 δισ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στο Πεντάγωνο για τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με 130 δισ. να αφορούν την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων (όπως υπερηχητικοί πύραυλοι) για το ενδεχόμενο πολέμου με την Κίνα και τη Ρωσία. Μέρος της επένδυσης αυτής χρηματοδοτείται από την απόσυρση παλαιότερων μέσων, όπως τα πολεμικά πλοία «Littoral» και τα αεροσκάφη «A-10» και «C-130» που ήταν, από τεχνολογική και επιχειρησιακή άποψη, ευάλωτα.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων είναι η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, η ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων και συστημάτων προειδοποίησης για πυραύλους, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της λεγόμενης πυρηνικής «τριάδας» (των υποβρυχίων με βαλλιστικούς πυραύλους, των στρατηγικών βομβαρδιστικών και των πυραυλικών συστημάτων ξηράς).

Ειδικότερα:

  • Για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπονται 56,5 δισ. δολάρια, σημαντικό μέρος των οποίων θα πάει στα μαχητικά νέας γενιάς «F-35», «F-15EX» και σε στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου «B-21 Raider».
  • 40,8 δισ. δολάρια προβλέπονται για τη ναυπήγηση άλλων 9 πολεμικών πλοίων (μεταξύ των οποίων αεροπλανοφόρα κλάσης «Ford» και δύο αντιτορπιλικά υποβρύχια τύπου «Columbia»).
  • 12,6 δισ. δολάρια προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό του Πεζικού και του Σώματος Πεζοναυτών σε εξοπλισμό μάχης. Επιπλέον 34,4 δισ. δολάρια προβλέπονται για πυρηνικά όπλα Nuclear Triad, αλλά και για αναβάθμιση άλλων πυρηνικών όπλων και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
  • 7,2 δισ. δολάρια προβλέπονται για υπερηχητικούς πυραύλους και άλλα υπερηχητικά όπλα με σκοπό να είναι έτοιμα μεταξύ 2025 και 2027.
  • Ειδικά κονδύλια ύψους 11,2 δισ. δολαρίων προβλέπονται για την αντιμετώπιση κυβερνοπολέμου και 27,6 δισ. δολάρια για τον δορυφορικό εντοπισμό πυραύλων και θωράκιση «ευαίσθητων» δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...