ΗΠΑ: Πώληση αμυντικού εξοπλισμού αξίας 10 δις στα ΗΑΕ

ηνωμένα αραβικά εμιράτα πυρηνικό εργοστάσιο
Πυρηνικό εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ειδοποίηση στο Κογκρέσο για πλάνο πώλησης αμυντικού εξοπλισμού αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων βoμβών και πυραύλων ακριβείας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε πηγή του Κογκρέσου.

Η άτυπη αυτή πληροφορία ήρθε αμέσως μετά την ενημέρωση της κυβερνησης Τραμπ ότι σχεδιάζει να πουλήσει εξελιγμένα αεροσκάφη στα ΗΑΕ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η πολιτική του δεν είναι να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει τις προτεινόμενες πωλήσεις έως ότου κοινοποιηθεί επίσημα από το Κογκρέσο.

Και οι δύο πρόσφατες άτυπες πληροφορίες ήρθαν στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα για πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων – των οποίων τα μέλη έχουν επικρίνει τον ρόλο των ΗΑΕ στους θανάτους αμάχων στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης – επανεξετάζουν πωλήσεις όπλων στο πλαίσιο μιας άτυπης διαδικασίας προτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποστείλει την επίσημη κοινοποίησή του.

Οποιαδήποτε συμφωνία που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πουλήσουν όπλα στη Μέση Ανατολή πρέπει να ικανοποιηούν την εδώ και δεκαετίες συμφωνία με το Ισραήλ, που εγγυάται ότι τα αμερικανικά όπλα που παρέχονται στο Ισραήλ είναι «ανώτερα σεικανότητα» από αυτά που πωλούνται στους γείτονές του.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...