ΗΠΑ: Προετοιμασίες της αμυντικής βιομηχανίας για μακρόχρονο πόλεμο

Γραμμή παραγωγής F-35 σε εργοστάσιο της Lockheed Martin
Φώτο Αρχείου / Γραμμή παραγωγής F-35 σε εργοστάσιο της Lockheed Martin

Σε μια κίνηση που δείχνει την προετοιμασία των ΗΠΑ για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο οργάνωσε σύσκεψη με τους κορυφαίους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων της χώρας – «Raytheon Technologies», «Lockheed Martin», «Raytheon», «Boeing», «Northrop Grumman», «General Dynamic», «L3Harris Technologies» κ.ά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η παραγωγική δυνατότητα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όπλα που έχει η Ουκρανία σε περίπτωση που ο πόλεμος με τη Ρωσία διαρκέσει χρόνια, όπως δήλωσαν στο «Reuters» δύο σχετικές πηγές.

Χτες, ο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, του ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει «συστήματα πυροβολικού, βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού». Περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η Γαλλία θα παράσχει πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες, επιπλέον των 100 εκατ. ευρώ δωρεών εξοπλισμού που έχουν ήδη σταλεί, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Αμυνας.

Η δε ΕΕ ενέκρινε χτες πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό από την έναρξη του πολέμου στο 1,5 δισ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ισχυρίστηκε πως η ΕΕ «δεν συμβάλλει στην εξάπλωση του πολέμου, αντίθετα την αποτρέπει»… «Πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, αλλά μας ενδιαφέρει πώς θα τελειώσει. Και θα τελειώνει πάντα με διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπορέλ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες υπογράμμισε τη σημασία να κερδηθεί ο πόλεμος στο στρατιωτικό πεδίο.

«Οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», επανέλαβε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, και ξεκαθάρισε στη Δύση ότι οι προσπάθειες επιβράδυνσης της ρωσικής επιχείρησης, για να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στον ρωσικό στρατό και στους σχηματισμούς των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, «θα κατασταλούν σκληρά».

Επίσης, ο ρωσικός στρατός προειδοποίησε χτες πως «θα χτυπήσει κέντρα λήψης αποφάσεων – και στο Κίεβο – κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα», αν συνεχιστούν «απόπειρες δολιοφθοράς και χτυπήματα από ουκρανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος».

Στο μεταξύ, το αναγνωριστικό drone σοβιετικού τύπου που συνετρίβη στην Κροατία τον περασμένο μήνα, χωρίς να προκαλέσει θύματα, μετέφερε μια αεροπορική βόμβα που εξερράγη, δήλωσε μια επιτροπή ειδικών, χωρίς να αναφέρει ποιος μπορεί να το είχε στείλει και για ποιο λόγο. Η Ουγγαρία είχε αναφέρει ότι το Tupolev TU-141 εντοπίστηκε από ραντάρ στον ουγγρικό εναέριο χώρο, αφού πρώτα είχε εντοπιστεί πάνω από την Ουκρανία, και είχε εισέλθει στην Ουγγαρία μέσω του ρουμανικού εναέριου χώρου.

Πηγη ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...