ΗΠΑ: Ρεκόρ με πάνω από 100.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέσα σε ένα έτος

Ρεκόρ με πάνω από 100.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών σε διάστημα ενός έτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 καταγράφηκε στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

Μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2021, η χώρα καταμέτρησε 100.306 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, μια αύξηση 28,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (78.056 θάνατοι), σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτή είναι η πρώτη φορά που ξεπερνιέται το φράγμα των 100.000 θανάτων μέσα σε διάστημα ενός έτους.

«Αυτές οι υπερβολικές δόσεις γίνονται σε μεγάλο βαθμό από συνθετικά οπιούχα, κυρίως φαιντανύλη που παρασκευάζεται παράνομα», είπε η Ντέμπρα Χόουρι, αξιωματούχος των CDC μια σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κυβέρνησή μου έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αντιμετωπίσει τον εθισμό και να βάλει τέλος σε αυτή την επιδημία υπερβολικής δόσης ναρκωτικών», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί όμως ότι μια από τις βασικές εξαγγελίες του Μπάιντεν είναι ότι θα εφαρμόσει ομοσπονδιακό νόμο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης σε όλες τις ΗΠΑ . Σ’ αυτό ευελπιστούν τα μονοπώλια παραγωγής και διακίνησης της ουσίας και μάλιστα καλούν τις ΜΚΟ που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησής της, να μην επαναπαυτούν. Αυτό ισχύει γιατί υπάρχει «κακό προηγούμενο», από τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Ομπάμα, που παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες για αντίστοιχο νόμο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στις ΗΠΑ .

Ήδη πολλές πολιτείες την έχουν νομιμοποιήσει και το 20% του ενήλικου πληθυσμού έχει πλέον νόμιμη πρόσβαση, φτάνοντας συνολικά στους 95 εκατ. Αμερικανούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...