ΗΠΑ: Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια Ουάσιγκτον – Άγκυρας

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια Ουάσιγκτον – Άγκυρας για τον ρόλο και την θέση της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει με κάθε τρόπο τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, στηριζόμενη από την στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου έκανε δεκτή την τροπολογία με την οποία απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε κάθε χώρα που σχετίζεται με την χώρα.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παραθυράκι που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Δείτε ακόμα...