ΗΠΑ: “Σθεναρή στήριξη” στο διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Αμερικανική Σημαία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη σθεναρή στήριξη του στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξαναρχίσουν τη συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών.

Τα συγκεκριμένα θέματα για τα οποία οι ΗΠΑ “καίγονται” είναι τα σενάρια συνεκμετάλλευσης που έχουν ανάψει εδώ και καιρό για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εξάλλου, σε αυτό συνηγορούν μια σειρά γεγονότα, με το τελευταίο την ωμή παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Για την ευθεία στοχοποίηση του Καστελόριζου από την Τουρκία μετά και από τις δηλώσεις του Ερντογάν, οι ΗΠΑ “νίπτουν τα χείρας” τους. Το μόνο που εκφράζουν είναι μια “ανησυχία”, κι αυτή στα λόγια.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο Καστελόριζο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως οι ΗΠΑ “γνωρίζουν αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες”. “Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Δείτε ακόμα...