ΗΠΑ: Στη Μεσόγειο παραμένει το «Harry S. Trumman» με ορμητήριο τη Σούδα

Το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» των ΗΠΑ στο Μαράθι στη Σούδα
Φώτο Αρχείου / Το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» των ΗΠΑ στο Μαράθι στη Σούδα

Στην Μεσόγειο θα παραμείνει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» και η αρμάδα που το συνοδεύει, με απόφαση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. Όλα πλοία ενταγμένα στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική και τελευταία εντείνει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, οξύνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τη Ρωσία.

«Ο υπουργός Άμυνας διέταξε την αεροναυτική δύναμη του USS Harry Truman να παραμείνει στη ζώνη επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής διοίκησης (EUCOM) αντί να μεταβεί στη ζώνη επιχειρήσεων της κεντρικής διοίκησης (CENTCOM), όπως προβλεπόταν», ανέφερε μια αξιωματούχος του Πενταγώνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η αλλαγή της αποστολής της αρμάδας «αντανακλά την ανάγκη για συνεχή παρουσία στην Ευρώπη». «Είναι απαραίτητη για να επαναβεβαιώσουμε στους συμμάχους μας και τους εταίρους μας τη δέσμευσή μας στη συλλογική μας ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια.

Από τη Σούδα το ορμητήριο του

Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν (USS Harry S. Truman - CVN 75) - 2018 στον Ατλαντικό Ωκεανό
Φώτο Αρχείου / Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν (USS Harry S. Truman – CVN 75) – 2018 στον Ατλαντικό Ωκεανό / Πηγή: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Thomas Gooley

Η απόφαση αυτή, αναδεικνύει την επικινδυνότητα της μετατροπής της Σούδας σε αμερικανικό ορμητήριο, όπως προβλέπει και η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Η επ’ αόριστο παραμονή του αεροπλανοφόρου στην περιοχή καταδεικνύει την χρήση της Σούδας, ως βάση και αν χρειαστεί ορμητήριο του στόλου, καθώς στο Μαράθι, βρίσκεται η μόνη προβλήτα (Κ-14) που μπορεί να δέσει και να ανεφοδιαστεί αεροπλανοφόρο σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σούδα, θα ελλιμενιστεί επ’ αόριστο και ο στολίσκος που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο, ο οποίος συνήθως αποτελείται από αντιτορπιλικά, αλλά και υποβρύχια. Κάτι που σημαίνει ότι τα αμερικανικά πλοία θα κατακλύσουν ολόκληρη την περιοχή. 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι σε ετοιμότητα για την υποδοχή και υποστήριξη του αεροπλανοφόρου και της αρμάδας συνοδείας του, που αναμένεται να φτάσει στη Σούδα ακόμα και σήμερα.

Άλλωστε, ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων έδεσε στον Πειραιά ένα από τα πλοία συνοδείας του, το «USS Jason Dunham».

Αύριο η κινητοποίηση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ «καλεί τον χανιώτικο λαό να διατρανώσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του στον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου “Τρούμαν” στη βάση της Σούδας από 30/12 έως 3/1».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία αύριο Πέμπτη 30 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

«Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στα Χανιά!», υπογραμμίζει και καλεί τον χανιώτικο λαό να απαιτήσει:

  • Καμία διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών. Καμία συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.
  • Όχι στη μετατροπή της Σούδας σε πολεμικό στόχο, ούτε σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, οι οποίες εκτός των άλλων μεγαλώνουν το κύμα προσφυγιάς και μετανάστευσης.
  • Ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, απεγκλωβισμό των προσφύγων και μετάβαση στις χώρες προορισμού τους. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων πουθενά στην Ελλάδα.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...