ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο απορρίπτει την αποβίβαση των αρρώστων του αεροπλανοφόρου “Roosevelt”

Αμερικάνικο Αεροπλανοφόρο Enterprize
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS ENTERPRISE / Πηγή: Eurokinissi

Απάντησε το Πεντάγωνο στην δραματική έκλυση του Πλοιάρχου του αεροπλανοφόρου “Roosevelt”… απορρίπτει την αποβίβαση των αρρώστων!

Ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου “Roosevelt”, Κρόζιερ, ύστερα από την ανησυχητική εξάπλωση του ιού στο πλοίο, με επιστολή του ζήτησε, από τους ανώτερους του, την μερική εκκένωσή του. Ζήτησε, δηλαδή, την άδεια να απομακρύνει άμεσα, τα μολυσμένα μέλη του πληρώματος και να τεθούν σε απομόνωση. Η απάντηση όμως από τον επικεφαλής του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ήταν αρνητική. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό CBS, για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, ότι “Δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο”.


Ο Αμερικανός πλοίαρχος, αναγνωρίζει πως το αίτημα να αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες, μπορεί να μοιάζει με “ασυνήθιστο μέτρο”, αλλά “είναι αναγκαίος κίνδυνος”. Ο πλοίαρχος είπε ότι :

“Δεν είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθάνουν ναύτες”.

Πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου Roosevelt, Κρόζιερ

Ξεκαθάρισε όμως, ότι το πλοίο πρέπει να παραμείνει έτοιμο να σπεύσει σε οποιοδήποτε θέατρο πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Και η απάντηση:

“Θα στείλουμε υλικό και ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό στο αεροπλανοφόρο στο Γκουάμ, και μπορώ να σας ενημερώσω ότι κανένας δεν είναι σοβαρά άρρωστος”.

Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο υπουργός Ναυτικού Τομας Μάντλι, ερωτηθείς από το CNN, παραδέχθηκε ότι “η αμερικανική βάση στο νησί Γκουάμ, δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών αυτή την στιγμή. Συζητήσαμε με τις τοπικές αρχές για να δούμε αν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων”.

Ο τελευταίος σταθμός του πλοίου ήταν στις 4 Μάρτη, στο λιμάνι Ντα Ναν του Βιετνάμ. Το αεροπλανοφόρο κινείται στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, ενώ η πανδημία ήταν σε έξαρση, στο πλαίσιο απόκρουσης της Κίνας να διευρύνει την γεωστρατηγική επιρροή της στην περιοχή. Ο ρόλος του λοιπόν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, είναι γεωστρατηγικά σημαντικός για τις ΗΠΑ .


Έτσι, για την αμερικανική αστική τάξη, οι ναύτες ανήκουν στα “αναλώσιμα υλικά”, η πολεμική μηχανή όμως, όχι…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...