ΗΠΑ: Υπερβαίνει τα 224 εκατομμύρια $ η χρηματοδότηση βιοπρογραμμάτων στην Ουκρανία

Εργαζόμενος σε εργαστήριο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για βιολογικά όπλα
Φώτο Αρχείου / Εργαζόμενος σε εργαστήριο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για βιολογικά όπλα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση βιοπρογραμμάτων στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) έχει ξεπεράσει τα 224 εκατομμύρια δολάρια ($) από το 2005. Τα σχετικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin σε συνέντευξή του στο Russia Today. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του καναλιού την Τρίτη.

Υπενθύμισε ότι η Ερευνητική Επιτροπή διερευνά ποινική υπόθεση για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, καθώς και άλλες οργανώσεις που σχετίζονται με αυτό.

«Έχει διαπιστωθεί ότι από το 2005 το ποσό της αμερικανικής χρηματοδότησης για βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία ανέρχεται σε περισσότερα από 224 εκατομμύρια δολάρια», είπε στο RT.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάλυση των εγγράφων αποκάλυψε τον κύκλο των προσώπων που ασχολούνται με στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και αμερικανικών εταιρειών.

Ο Bastrykin σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν με συνέπεια εργασίες για την αναβάθμιση και τον επανεξοπλισμό περίπου δώδεκα ερευνητικών ιδρυμάτων των υπουργείων υγείας και γεωργίας της Ουκρανίας, καθώς και ορισμένων υγειονομικών και επιδημιολογικών εγκαταστάσεων των ιατρικών δυνάμεων στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας». Τα αποτελέσματα της έρευνας μεταφέρθηκαν στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Δείτε ακόμα...