ΗΠΑ: Κάλεσαν το Ιράν να ανακαλέσει την απόφαση περιορισμού των επιθεωρήσεων από τη ΙΑΕΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να ανακαλέσει την απόφαση περιορισμού των επιθεωρήσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Το Ιράν πρέπει να αντιστρέψει αυτά τα βήματα και να αποφύγει να λάβει άλλα που θα επηρεάσουν τις διαβεβαιώσεις της IAEA, στις οποίες… βασίζεται ολόκληρος ο κόσμος

Νεντ Πράις, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, πρότεινε χτες να μεταβεί στο Ιράν για να «βρεθεί μια λύση» στο θέμα της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από την απόφαση αυτή του Ιράν.

Τη Δευτέρα, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε εκ νέου τις προθέσεις του Ιράν να περιορίσει την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου για τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τις 21 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο τόνισε ότι αυτό θα αφορά μόνο πρόσθετες επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με τον Μοστάμπα Ζονούρ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής στο ιρανικό κοινοβούλιο, η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με την IAEA εάν η ΕΕ δεν επιλύσει το ζήτημα των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν και δεν διευκολύνουν την εξομάλυνση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου έως την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαβάντ Ζαρίφ στο CNN, οι ΗΠΑ πρέπει να καταργήσουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν και να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία εάν θέλουν πραγματικά να διακόψουν τις πολιτικές του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ζαρίφ τόνισε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, η Τεχεράνη θα μειώσει την παρουσία επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι το παράθυρο είναι κλειστό».

Τον Δεκέμβριο, μέλη του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA) εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν μια πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία, κάτι που θεωρήθηκε πολύ πιθανό μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη στιγμή της διαπραγμάτευσης της πυρηνικής συμφωνίας.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την JCPOA το 2018 και εισήγαγε κυρώσεις κατά του Ιράν, δίνοντάς του πρόφαση να εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας.

Τον Δεκέμβριο, το Ιράν θέσπισε νόμο για να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και να σταματήσει τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο οργανισμός ατομικής ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα είχε καταφέρει να εμπλουτίσει το ουράνιο κατά 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Φάρντοου.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...