ΗΠΑ: Αλλαγές στην αστυνομία της Ατλάντα μετά τη δεύτερη δολοφονία αφροαμερικάνου

Διαδήλωση στις ΗΠΑ

Άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία της πόλης δήλωσε η δήμαρχος της Ατλάντα, μετά τη δολοφονία Αφροαμερικανού από πυρά λευκού αστυνόμου.

«Είμαι εξοργισμένη, είμαι θλιμμένη και είμαι αγανακτισμένη», δήλωσε η Κίσα Λανς Μπότομς αναφερόμενη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον «φόνο» του Ρεϊσάρντ Μπρουκς.

Ο 27χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, την Παρασκευή, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει επειδή ήταν μεθυσμένος.

«Δεν θα έπρεπε να έχει καταλήξει έτσι», τόνισε η Μπότομς.

«Οι αστυνομικοί μας θα πρέπει να είναι φύλακες και όχι πολεμιστές»

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε αφορούν τεχνικές αποκλιμάκωσης της έντασης, την εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και την υποχρέωσή τους να συντάσσουν μια αναφορά εφόσον παρίστανται σε περιστατικά χρήσης υπερβολικής βίας από συναδέλφους τους.

Είναι «ένα πρώτο βήμα» πριν τη λήψη άλλων μέτρων, όμως «δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο», υπογράμμισε η Μπότομς, και η ίδια Αφροαμερικανίδα η οποία παρουσιάζεται και ως πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.

Ήδη πολλές πόλεις έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, απαγορεύοντας αμφιλεγόμενες πρακτικές, όπως το κεφαλοκλείδωμα. Η Μινεάπολη όπου σκοτώθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, πήγε ένα βήμα πιο πέρα ανακοινώνοντας τη διάλυση της αστυνομίας και την επανασυστασή της.

Η Δημοκρατική δήμαρχος του Σικάγο Λόρι Λάιτφουτ, μια Αφροαμερικανίδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει τους κανόνες εμπλοκής της τοπικής αστυνομίας, ενώ στην Καλιφόρνια πολλά συνδικάτα αστυνομικών δεσμεύθηκαν να αποτάξουν τους ρατσιστές αστυνομικούς.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...