Ιράν: Σε ισχύ ο περιορισμός ελέγχων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ενόψει νέων παζαριών για άρση των αμερικανικών κυρώσεων

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη ισχύος του περιορισμού των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, έπειτα από την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η Τεχεράνη για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Η εφαρμογή του νόμου άρχισε σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Είχαμε επισήμως ανακοινώσει τις 15 Φεβρουαρίου στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι ο νόμος του Κοινοβουλίου θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ωστόσο ότι η συνεργασία της Τεχεράνης με τον οργανισμό του ΟΗΕ θα συνεχισθεί.

Σύμφωνα με το νόμο που υιοθετήθηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα περιορίσει ορισμένες επιθεωρήσεις της IAEA σε ιρανικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων των ύποπτων στρατιωτικών τοποθεσιών, σε περίπτωση διατήρησης των κυρώσεων που επανέφερε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο νόμος αυτός ωστόσο δεν σταματά την βιντεοκαταγραφή των δραστηριοτήτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις όπως συμφωνήθηκε σε συμφωνία που πέτυχε την Κυριακή ο επικεφαλής της ΙΕΑΑ Ραφαέλ Γκρόσι με Ιρανούς αξιωματούχους για την τρίμηνη παράταση της συμφωνίας.

Το Ιράν και η IAEA ανακοίνωσαν την Κυριακή προσωρινή συμφωνία για την διατήρηση της εποπτείας επί των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων, αν και περιορισμένης, όσο χρόνο θα χρειασθεί για να ξεκινήσουν διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα στις πλευρές που έχουν υπογράψει την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Βιέννη το 2015, με στόχο την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.

Ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι έδωσε την διαβεβαίωση ότι ο οργανισμός του παραμένει σε θέση να διατηρήσει τον αναγκαίο βαθμό εποπτείας και επαλήθευσης», μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη το σαββατοκύριακο με ιρανούς αξιωματούχους.

Η εφαρμογή των περιορισμών δεν φάνηκε να προκαλεί την αντίδραση των ΗΠΑ που επιλέγουν σε αυτό το σημείο να την υποβαθμίσουν. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε αργά χτές βράδυ ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στους όρους που ζητά το Ιράν για την επιστροφή του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (δηλαδή άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων που επανέφερε το 2018 ο πρώην πρόεδρος Τραμπ). Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συζητήσει «τα επόμενα βήματα» με το κογκρέσο. Η ίδια υποβάθμισε επίσης τις προχτεσινές δηλώσεις του Ιρανού ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεί πως οι Ιρανοί θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το ουράνιο κατά 60%.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό είχε διαβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν «ποτέ» στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και πως θα ενισχύσουν και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ΕΕ, που έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει ή να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι αναμένει τις επόμενες κινήσεις από Ουάσιγκτον και Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...