Ισραήλ: Διεύρυνση συνεργασιών με χώρες του Κόλπου και του Λιβάνου

Το Ισραήλ εντείνει τις κινήσεις διεύρυνσης των συμμαχιών του με χώρες του Κόλπου στην περιοχή. Στόχος του η διαμόρφωση νέων συνεργασιών σε εμπόριο, Ενέργεια, οικονομία και τεχνολογία, μετά και από τις συμφωνίες που υπέγραψαν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο οι υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Μπαχρέιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας από τα ΗΑΕ στο Ισραήλ προγραμματίστηκε για τις 20 Οκτώβρη. Μετά προγραμματίστηκε η επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων σε ΗΑΕ και Μπαχρέιν.

Παράλληλα, εντείνει και τις προετοιμασίες για τις πρώτες συνομιλίες αξιωματούχων Λιβάνου και Ισραήλ στη νότια λιβανέζικη πόλη Νακούρα στις 19 Οκτώβρη, με τη μεσολάβηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Σένκερ και αξιωματούχων της αποστολής του ΟΗΕ, UNIFIL.

Από το Λίβανο θα συμμετέχουν ο στρατηγός Μπασάμ Γιασίν, ο συνταγματάρχης Μάζεν Μασμπούς, ο επικεφαλής της Αρχής Πετρελαίου, Βισάμ Τσαμπάτ. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Ενέργειας Δρ. Γιουβάλ Στάινιτς.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια επίλυσης διμερών διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών Ισραήλ και Λιβάνου, όπου υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και το Ισραήλ επιδιώκει να έχει μερίδια στην αγορά.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν, ερωτηθείς, απέρριψε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες αυτές να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βηρυτού και Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι έχουν συγκεκριμένο σκοπό.

Δείτε ακόμα...