Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: Διπλή βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Τον θάνατο ενός 16χρονου σπουδαστή εβραϊκής ιερατικής σχολής και τον τραυματισμό άλλων 22 εκ των οποίων τουλάχιστον έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση προκάλεσε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε δύο στάσεις λεωφορείου της Δυτικής Ιερουσαλήμ.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο Γκιβάτ Σαούλ λίγο μετά τις 7.00 το πρωί προκαλώντας το θάνατο του 16χρονου Αρί Στσουπάκ και τον τραυματισμό άλλων 17 ατόμων. Στις 7.30 πμ σημειώθηκε η δεύτερη επίθεση σε στάση λεωφορείου στο Ραμότ προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ Ελι Λεβί δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ότι η πρώτη έκρηξη οφειλόταν σε έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό. «Δεν έχει σημειωθεί μια τέτοια συντονισμένη επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και χρόνια» τόνισε.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν κρυμμένοι σε τσάντες και τουλάχιστον ένας από αυτούς περιείχε καρφιά προκειμένου να προκαλέσει περισσότερες ζημιές και θύματα.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν πως και οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως και είχαν τοποθετηθεί πίσω από τοίχο και θάμνο ώστε να μην γίνουν άμεσα αντιληπτοί από τους ανθρώπους που περίμεναν στη στάση των λεωφορείων σε ώρες αιχμής. 

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αν και χαιρετίστηκε από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Χαμάς προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει «περισσότερη βία» με τον ‘Αμπντελ Λατίφ αλ Κανούα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης να θεωρεί πως οι επιθέσεις είναι «το τίμημα των εγκλημάτων και των επιθέσεων» του Ισραήλ «εναντίον του λαού μας».

Η Ισλαμική Τζιχάντ εκτίμησε πως πρόκειται για «φυσική απάντηση στην κατοχή, την τρομοκρατία και τις εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ ενημέρωσε τον εντολοδόχο αρχηγό του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για όλες τις εξελίξεις και τα ευρήματα των ερευνών σε σχέση με τη διπλή επίθεση δίχως να ανακοινωθούν άμεσα περισσότερα στοιχεία.

Οι εκρήξεις ακολουθούν τις πολύμηνες εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη,όπου ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του από την περασμένη χρονιά έχοντας εξαπολύσει πάνω από 2.000 τρομοκρατικές εφόδους σε χωριά και πόλεις της περιοχής, ειδικά στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, όπου εμφανίστηκε το φθινόπωρο η νέα ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση “Φωλιά των Λιονταριών”. Οι επιδρομές κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 130 Παλαιστινίων, κάτι που θεωρείται ένας από τους πιο βαρείς απολογισμούς των τελευταίων επτά ετών.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, στην πόλη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Παλαιστίνιους ενώ οι πρώτοι συνόδευαν Εβραίους έποικους που είχαν μεταβεί σε χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Δείτε ακόμα...