Ιταλία: εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι αντιπαραθέσεις

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στην Ιταλία ενόψει της εμφάνισης την Τετάρτη στη βουλή του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι που έχει δηλώσει παραίτηση από το βράδυ της Πέμπτης δίχως αυτή να γίνει άμεσα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματερέλα.

Την Κυριακή συναντήθηκαν ο αρχηγός του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι και της «συγκατοίκησής» τους με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σε κοινή ανακοίνωση των Μπερλουσκόνι-Σαβίνι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε αποδοκιμάζεται ως «αφερέγγυο» τονίζοντας πως η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να συνεχιστεί μόνον με τον αποκλεισμό του. Η εξέλιξη θεωρείται πως διευκολύνει την κίνηση Ντράγκι για παραίτηση. Δεδομένων, ωστόσο των σκληρών παζαριών στα ανώτερα κλιμάκια εξουσίας, παραμένουν μέχρι την ύστατη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Ακόμη και αυτό της περαιτέρω ενίσχυσης του Μάριο Ντράγκι σε ρόλο πρωθυπουργού ενώσω μάλιστα χτες έδειξε να παίρνει πάνω του το βάρος της διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ιταλίας κάνοντας ένα ακόμη ταξίδι στην Αλγερία.

Χτές η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε πως δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων διαφωνούν με την σκληρή γραμμή του Τζουζέπε Κόντε και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κίνημα.

Το Σάββατο οι δήμαρχοι 11 μεγάλων ιταλικών πόλεων, όπως ο δήμαρχος της Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, του Μιλάνου Μπέμπε Σάλα και της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο ζήτησαν από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στο «πηδάλιο» της χώρας.

Την ίδια στάση εξέφρασαν το Σαββατοκύριακο και οι βιομήχανοι της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου εκτιμώντας πως η παρούσα κυβερνητική κρίση «εξαρτάται μόνον από εκλογικά συμφέροντα, ενώ η χώρα χρειάζεται την σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης της κυβέρνησης Ντράγκι».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...