Ιταλία: Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ρωσική «Βάγκνερ» για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο κατηγόρησε χθες Δευτέρα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Βάγκνερ» πως διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη για να τιμωρήσει, κατ’ αυτόν, κράτη-μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Η εκθετική μεγέθυνση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις αφρικανικές ακτές οφείλεται εν μέρει, όχι σε αμελητέο βαθμό, σε σαφή στρατηγική υβριδικού πολέμου του ομίλου “Βάγκνερ” (…) που χρησιμοποιεί το σημαντικό βάρος του σε χώρες της Αφρικής», υποστήριξε ο Κροσέτο, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς – δεξιάς της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή του.

«Όπως η ΕΕ, το NATO και η Δύση συνειδητοποίησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μέρος της παγκόσμιας σύγκρουσης που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει τώρα να γίνει αντιληπτό ότι στο μέτωπο της Νότιας Ευρώπης, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη καθημερινά», ανέφερε και πρόσθεσε πως η «ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση (…) έχει μετατραπεί σε μέσο για να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, πρωτίστως η Ιταλία» για τις «γεωστρατηγικές επιλογές τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι φάνηκε να υιοθετεί με τη σειρά του τη θέση αυτή, επισημαίνοντας πως «πολλοί μετανάστες» φθάνουν στις ιταλικές ακτές «από ζώνες που ελέγχει ο όμιλος “Βάγκνερ”».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Άμυνας, ο ιδρυτής της «Βάγκνερ», Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε μήνυμά του μέσω της πλατφόρμας «Telegram», αντέτεινε ότι «δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε μ’ αυτήν» και κάλεσε τον Κροσέτο να ασχοληθεί με τα της χώρας του.

Η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στην Καλαβρία τον περασμένο μήνα, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι, ιδίως αφού καταγγέλθηκε πως η αντίδραση των ιταλικών αρχών στην τραγωδία ήταν υπερβολικά αργή.

Την Κυριακή, έπειτα από νέο ναυάγιο πλεούμενου που αναχώρησε από τη Λιβύη, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Alarm Phone» κατήγγειλε πως η ιταλική ακτοφυλακή δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις να διασωθούν άνθρωποι που κινδύνευαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...