Ιταλία: Κινητοποιήσεις στην Υγεία

Κινητοποίηση της USB και άλλων τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, απαιτώντας να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο των περικοπών στη δημόσια Υγεία σε όλη την Ιταλία. Προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του πρώην νοσοκομείου Forlanini, ενός από τα δεκάδες νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και που όπως διεκδικεί η USB, πρέπει να ανοίξουν ξανά για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 70.000 τα κρεβάτια στα νοσοκομεία, ενώ έχουν κλείσει 359 δομές του εθνικού συστήματος Υγείας από την εφαρμογή της πολιτικής τόσο του κεντρικού κράτους όσο και από τις τοπικές διοικήσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιφέρεια του Λάτσιο, στην οποία με πληθυσμό 6 εκατομμυρίων κατοίκων, έκλεισαν 16 νοσοκομεία από το 2011 έως το 2017

Γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου της Μπρέσια στη Λομβαρδία, σε μια συμβολική κίνηση “γύρισαν την πλάτη” σε αυτό το μοντέλο Υγείας. αναδεικνύοντας ποια είναι η κατάσταση στο σύστημα Υγείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σήμερα στην Ιταλία. Τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών φάνηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με τους εργαζόμενους στην Υγεία να εκφράζουν τους φόβους τους για το δεύτερο κύμα αυτόν τον χειμώνα.

Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στον καθημερινό αγώνα για καλύτερο σύστημα Υγείας, για να ανοίξουν ξανά όλα τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δείτε ακόμα...