Ιταλία – Λιβύη: Συμφωνία για φυσικό αέριο ύψους 8 δισ. δολαρίων

Συμφωνίες φυσικού αερίου αξίας 8 δισ. δολαρίων υπογράφηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης στη διάρκεια επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και των συναντήσεων που είχε το Σάββατο με τον Λίβυο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η Μελόνι, που είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Αλγερία για να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες εισαγωγής φυσικού αερίου μετέβη στην Λιβύη και με έναν ακόμη σκοπό πέρα από την ενεργειακή συνεργασία: την περαιτέρω εφαρμογή μέτρων για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία.

Η Μελόνι, που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης Μίτιγκα συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, και του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι, συνάντησε τον Ντμπεϊμπά αλλά και τον επικεφαλής του δοτού Προεδρικού Ανώτερου Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιούνις Μένφι. Μετά τις συναντήσεις που είχε στην Τρίπολη η Μελόνι διαβεβαίωσε πως η χώρα της επιθυμεί την «ανάπτυξη και την αύξηση του πλούτου» χωρών της Βόρειας Αφρικής, όπως η Λιβύη και η Αλγερία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο διευθύνων σύβμουλος της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι υπέγραψε συμφωνία ύψους 8 δισ. δολαρίων με τον πρόεδρο της Λιβυκής Κρατικής εταιρίας πετρελαίου, NOC, Φαρχάτ Μπενγκντάρα. Η συμφωνία προβλέπει και την εκμετάλλευση δύο υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στο μπλοκ ΝC-41 (βόρεια Λιβύη) με σκοπό την έναρξη γεωτρήσεων φυσικού αερίου από το 2026 περίπου 750 δισ. κ.π. τη μέρα.

Ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν, που είχε διαφωνήσει και με την υπογραφή του δεύτερου τουρκολιβυκού μνημονίου για την αξιοποίηση λιβυκών κοιτασμάτων από τουρκικές εταιρίες, απείχε από την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΝΙ, επιμένοντας πως πρόκειται για «παράνομη συμφωνία» επειδή αφενός η NOC δεν συμβουλεύτηκε για την υπογραφή της το υπουργείο Πετρελαίου και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση αυτή (σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του εφετείου της Τρίπολης) δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα προτού γίνουν εκλογές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μελόνι ο Ντμπεϊμπά είπε πως πήρε τη διαβεβαίωση ότι η Ιταλία θα παράσχει στην χώρα του «πλήρως εξοπλισμένα» σκάφη της ακτοφυλακής ώστε να αναχαιτιστούν οι ροές μεταναστών προς τις ακτές χωρών της Ευρώπης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...