Ιταλία: Με την στήριξη των μεγαλοβιομηχάνων και των περισσότερων αστικών κομμάτων ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει την πρωθυπουργία

Έχοντας εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να αποδεχθεί ήδη από σήμερα την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Ιταλία.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο για να γνωστοποιήσει επισήμως την αποδοχή των πρωθυπουργικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τον επέλεξε για να διαδεχθεί τον Τζουζέπε Κόντε, εξαναγκασθέντα σε παραίτηση μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Μάριο Ντράγκι, ή «Σούπερ Μάριο» για τον ρόλο του στην διαχείριση της καπιταλιστικής κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία συνοδεύθηκε με αντεργατικά μέτρα για τη διάσωση του κεφαλαίου, με τους λαούς να πληρώνουν την κρίση, ενδέχεται να ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησής του και να ορκισθεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η Ιταλία πλήττεται σκληρά από την υγειονομική κρίση και σοβαρή ύφεση.

Οι Ιταλοί μεγαλοβιομήχανοι που βιάζονται για να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις σημαντικές για τη διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου διαμήνυσε ο επικεφαλής της ένωσής τους, της Confindustria, Κάρλο Μπονόμι, που έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή της στον Ντράγκι.

Από τη ώρα που ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε σε αυτόν στις 3 Φεβρουαρίου, ο Μάριο Ντράγκι πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, που του επέτρεψαν να συγκροτήσει μία μεγάλη και φαινομενικά ετερόκλητη πλειοψηφία που ξεκινά από διάφορα αστικά κόμματα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα και φθάνει μέχρι την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι περνώντας από το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χθες, το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), «αντισυστημικό» μέχρι την έλευσή του στην εξουσία, έδωσε και αυτό το πράσινο φως στο πλαίσιο online ψηφοφορίας των μελών του, απαλλάσσοντας από το τελευταίο εμπόδιο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ένα γεράκι των πολυεθνικών στην αστική κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως εξάλλου και στις προηγούμενες της αστικής τάξης, με αριστερή ή συντηρητική αστική διακυβέρνηση. Τα αποτελέσματα το λαό πάντα τα ίδια, με οδυνηρές συνέπειες, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...