Ιταλία: Ο Μ. Ντράγκι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

Μάριο Ντράγκι

Ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι, εξασφάλισε χθες βράδυ την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας στην Ιταλία αφού παρουσίασε νωρίτερα σε αδρές γραμμές ένα πρόγραμμα «ανοικοδόμησης» της χώρας στη βάση υλοποίησης των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου στην διέξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση που επιβαρύνει και η πανδημία.

Ο Ντράγκι έλαβε 262 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά και δύο αποχών στη Γερουσία, αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο, με δεδομένο το εύρος της κοινοβουλευτικής στήριξης που έχει εξασφαλίσει. Η Βουλή θα ψηφίσει σήμερα και αναμένεται να προσφέρει επίσης την εμπιστοσύνη της στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με μόνο μία εξαίρεση -την ακροδεξιά παράταξη Αδελφοί της Ιταλίας- τάσσονται υπέρ του.

Αναφερόμενος στο ιστορικό παρελθόν της αστικής διακυβέρνησης [όπως και οι κυβερνήσεις της αριστεράς], ο Ντράγκι παίρνοντας το νήμα τόνισε ότι «Όπως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, έχουμε την ευθύνη να αρχίσουμε τη νέα ανοικοδόμηση…Αυτή είναι τόσο η δική μας αποστολή, όσο και των Ιταλών: να αφήσουμε μια καλύτερη και δικαιότερη χώρα στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Ο Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζεται από μια συμμαχία των αστικών πολιτικών παρατάξεων. Η νέα αστική κυβέρνηση έχει τη στήριξη από έξι κόμματα από όλο το φάσμα, από τα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» και ανοχή της ρατσιστικής «Λέγκας», μέχρι την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία Δημοκρατικό Κόμμα, «Ζωντανή Ιταλία», την ιταλική «αριστερά», το λαϊκίστικο «Πέντε Αστέρια».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τάχθηκε υπέρ της στενότερης «ολοκλήρωσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα οδηγήσει «σε κοινό δημόσιο προϋπολογισμό, ικανό να υποστηρίζει τα κράτη μέλη σε περιόδους ύφεσης», διατρανώνοντας την «αμετάκλητη επιλογή του ευρώ» και τονίζοντας πως «χωρίς την Ιταλία, δεν υπάρχει Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε πως έχει την πρόθεση να «ενισχύσει» τις «στρατηγικές» σχέσεις της Ρώμης με τη Γαλλία και με τη Γερμανία. Ξεκαθάρισε ότι «τα σταθερά σημεία αναφοράς μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών». Αναφερόμενος στις στοχεύσεις της Ιταλικής αστικής τάξης για αναβάθμισή της στις ενεργειακές αγορές της περιοχής, τι οποίες ο Ντράγκι τις ονόμασε «περιοχές ενδιαφέροντος της Ιταλίας», είπε ότι αυτές «είναι τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα η Αφρική», σημεία δηλαδή όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της μεταφοράς τους.

Παράλληλα, για την οικονομία είπε ότι «Θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο έξι ετών. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να δαπανηθούν για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας». Τόνισε με έμφαση τις δράσεις του κεφαλαίου σε νέους τομείς με σκοπό την διοχέτευση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων στην αγορά, για την ανακύκλωση του κεφαλαίου και του νέου κύκλου καπιταλιστικής κερδοφορίας. Γι’ αυτό, χαρακτήρισε προτεραιότητες την «ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τον «αγώνα εναντίον της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων», την απόκτηση «σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας», την «παραγωγή και διανομή υδρογόνου», την «ψηφιοποίηση» και τη δημιουργία υποδομών κινητής τηλεφωνίας και τηλεματικής πέμπτης γενιάς (5G).

Όπως επιβεβαιώθηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις του Ντράγκι, πρόκειται για κυβέρνηση που προτάσσει πέρα από υπαρκτές διαφορές τον στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που παρουσιάζει ως «εθνικό» όραμα που πρέπει να στοιχηθούν όλοι, και βέβαια κυρίως οι ανάγκες των εργαζομένων να υποταχθούν στις …αντοχές της κερδοφορίας των εκμεταλλευτών τους. Έτσι, στην ομιλία του, ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης του κεφαλαίου μίλησε για «ενότητα» που «δεν είναι προαιρετική», αλλά «καθήκον», επίσης για «πνεύμα θυσίας» που πρέπει να επιδείξουν όλοι, ενώ ανέφερε ότι «πρέπει να ξεκινήσει μια “νέα ανασυγκρότηση”, όπως αυτή που ξεκίνησε το έθνος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Ντράγκι υποσχέθηκε… λύσεις για όλους… Για τους πιο ευάλωτους, τους ευέλικτα εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται περισσότερο, τους ανέργους, προτάσσοντας το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, που επί της ουσίας αποτελεί νέα βοήθεια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- η Ιταλία, που υπέστη απώλειες 444.000 θέσεων εργασίας το 2020, λογαριάζει σε μεγάλο βαθμό στο ευρωπαϊκό σχέδιο ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η εκταμίευση των κεφαλαίων του οποίου συνδέεται με την παρουσίαση στις Βρυξέλλες ως τον Απρίλιο πολύ λεπτομερειακού προγράμματος δαπανών – αποστολή που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνησή του.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της ιδέας να γίνει υποχρεωτική η ανακατανομή των μεταναστών και των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η Ιταλία, με την υποστήριξη ορισμένων χωρών της Μεσογείου, προτείνει ως μέτρο αλληλεγγύης (…) να δημιουργηθεί μηχανισμός υποχρεωτικής ανακατανομής των μεταναστών», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...