Ιταλία: Οκτώ νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι από τις φυσικές καταστροφές στην Ίσκια

(Φωτό αρχείου) – Πλημμύρες στην Ιταλία

Οκτώ νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν το νησί Ίσκια της νότιας Ιταλίας, ενώ 240 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων συνεχίζεται με drone και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται σήμερα με έμφαση στις συνέπειες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η οποία εγκρίθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, όπως και σε αποφάσεις για την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών, που, σύμφωνα με τις ιταλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέγραψε το 2018 η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Βιντσέντσο Ντ΄Αμπρόζιο, ο δήμαρχος της Κασαμίτσιολα – που είναι και το σημείο το οποίο επλήγη περισσότερο από την νεροποντή- αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει επίμονα πρόσφατα να καθαριστεί η κοίτη των ποταμών, αλλά η έκκλησή του δεν εισακούσθηκε. Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η δήλωση του Ιταλού υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν ότι «για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, θα ήταν αρκετό να οδηγούνταν στην φυλακή οι δήμαρχοι ή όσοι άλλοι επιτρέπουν να οικοδομούνται αυθαίρετα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κατάσχονται από το κράτος και στην συνέχεια να αξιολογείται, κατά περίπτωση, η ανάγκη κατεδάφισής τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...