Ιταλία: Οριστικό «όχι» της Γαλλίας στην έκδοση 10 Ιταλών καταδικασμένων πρώην μελών των «Ερυθρών Ταξιαρχιών»

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε σήμερα οριστικά το αίτημα έκδοσης 10 Ιταλών πρώην μελών των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που ζουν εδώ και πολλά χρόνια σε γαλλικές πόλεις. Το αίτημα, που υποβλήθηκε από τις ιταλικές αρχές, υποστηρίχθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση.

Μετά την αρνητική απόφαση του εφετείου του Παρισιού, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η νέα οριστική απόρριψη του αιτήματος βασίζεται, όπως διέρρευσε, στο ότι οι πρώην τρομοκράτες καταδικάσθηκαν σε δίκες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία χωρίς οι ίδιοι να είναι παρόντες, και στο ότι στη Γαλλία πλέον έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη επαγγελματική και οικογενειακή πραγματικότητα.

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για πρώην μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που έχουν καταδικαστεί με οριστικές αποφάσεις από την ιταλική δικαιοσύνη. Ανάμεσά τους οι Τζοβάνι Αλιμόντι, Έντσο Καλβίτι, Μαρίνα Πετρέλα και Ρομπέρτα Καπέλι.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», «η απόφαση αυτή αποτελεί ήττα για τις ιταλικές αλλά και για τις γαλλικές αρχές, οι οποίες είχαν δώσει το “πράσινο φως” στις 27 Απριλίου του 2021 για τη σύλληψη των δέκα πρώην τρομοκρατών, με την επιχείρηση “κόκκινες σκιές”».

«Η χώρα μου έκανε ό,τι μπορούσε. Ευχαρίστησα τον Γάλλο συνάδελφό μου, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας, και με την σκέψη μου ετούτη τη στιγμή είμαι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...