Ιταλία: Σε απόλυτη φτώχεια 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Από κινητοποιήσεις μαθητών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Ιταλίας ζουν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια οικογένειες, επιβεβαιώνοντας «το αρνητικό ρεκόρ και τις δυσκολίες του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία κορονοϊού».

Στην έκθεση του Istat αναφέρεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε νέες δυσκολίες στα νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας ζει το 14,2% των ανηλίκων της Ιταλίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο του πληθυσμού είναι 9,4%. Επιβεβαιώνονται επίσης οι διαφορές βάσει γεωγραφικών περιοχών: Οι νότιες περιφέρειες της χώρας «υποφέρουν» σαφώς περισσότερο από τον Βορρά.

Το 22% των οικογενειών με τρία παιδιά και πάνω αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, έναντι του 8,2% των οικογενειών που έχουν μόνο ένα παιδί.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1990

Χτες, εξάλλου, το Istat ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Μάη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση, σε μηνιαία βάση, ήταν 0,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ιταλία από το 1990 μέχρι σήμερα.

Τα τρόφιμα, τα είδη για την προσωπική φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού παρουσιάζουν αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 36 χρόνια.

Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο, η συνολική άνοδος των τιμών το 2022 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7%.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...