Ιταλία: Το πλοίο Ocean Viking έλαβε την άδεια να αποβιβάσει 422 ανθρώπους στη Σικελία

Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ "SOS Méditerranée"
Φώτο Αρχείου / Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking της ΜΚΟ “SOS Méditerranée” / Πηγή: SOS Méditerranée

Το πλοίο Ocean Viking, το οποίο έχει ξαναρχίσει να εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, έλαβε την άδεια να αποβιβάσει 422 ανθρώπους στη Σικελία. Αυτό ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée, η οποία το μισθώνει, χθες Κυριακή.

Οι ιταλικές αρχές έδωσαν στο πλήρωμα άδεια να ελλιμενιστεί στην Αουγκούστα, βόρεια των Συρακουσών, ανέφερε μια εκπρόσωπος της ΜΚΟ. Πρόσθεσε ότι αναμένεται το σκάφος να βρίσκεται στο λιμάνι σήμερα το απόγευμα.

Το Ocean Viking διέσωσε τους ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο στη θάλασσα σε σειρά επιχειρήσεων που διεξήγαγε ανοιχτά της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα. Χθες Κυριακή, έγινε αεροδιακομιδή δύο από τους διασωθέντες, μιας εγκύου και του συντρόφου της, στη Μάλτα με στρατιωτικό ελικόπτερο, σύμφωνα με την SOS Μεσόγειος.

Την κατάσταση στο πλοίο κατέστησαν πολύ δύσκολη τόσο ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν, όσο και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Οκτώ από τους επιζήσαντες διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό χάρη στα γρήγορα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν και τέθηκαν σε απομόνωση, σύμφωνα με την SOS Μεσόγειος.

Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που περισυνέλεξε το Ocean Viking είναι υπήκοοι της Ακτής Ελεφαντοστού, του Μαλί και του Σουδάν. Ανάμεσά τους είναι έγκυες, βρέφη, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2020, στη μεγάλη πλειονότητά τους στη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...