Ιταλικές φυλακές: Στους 12 οι νεκροί από τις ταραχές

Φυλακές Κορυδαλλού Ταραχές Αστυνομία
Από επιχείρηση της Αστυνομίας το 2019 σε ταραχές στις φυλακές Κορυδαλλού / Πηγή: Eurokinissi

Στους 12 αυξήθηκε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί στις υπερπλήρεις φυλακές της Ιταλίας. Αφορμή για τις ταραχές ήταν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Οι κρατούμενοι έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή. Πολλοί εκ των οποίων αντιδρούν στον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους. Έχουν σημειωθεί εμπρησμοί, ομηρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων και αποδράσεις.

Οι βιαιότερες διαμαρτυρίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο έως σήμερα. Ωστόσο συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις σε 10 φυλακές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όλοι οι όμηροι, οι περισσότεροι εξ αυτών δεσμοφύλακες και υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους κρατούμενους ή από την αστυνομία.

Επτά κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή της Μοδένας την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σήμερα, άλλοι δύο βρέθηκαν νεκροί εκεί. Το ίδιο άλλοι τρεις σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης. Οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε υπερβολική δόση φαρμάκων.

Πενήντα κρατούμενοι δραπέτευσαν προχθές από μια φυλακή στη Φότζια. Οι 22 εξ αυτών είχαν συλληφθεί έως σήμερα το πρωί, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές ξεκίνησαν, αφότου οι αρχές περιόρισαν τις επαφές των κρατουμένων με τους συγγενείς τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Υπερπληθυσμός στις Ιταλικές φυλακές

Στις ιταλικές φυλακές είναι χρόνιο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τους κρατουμένους και το προσωπικό περισσότερο ευάλωτους στη μόλυνση από τον Covid-19. Στις φυλακές εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...